ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν προστατευόμαστε από τον ήλιο όσο καλά νομίζουμε

04 Ιουνίου 2022, 08:00

images

Στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD) δείχνουν ότι ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 20% των Αμερικανών θα εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Σημειώνουν επίσης ότι περίπου 9.500 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτόν τον τύπο καρκίνου κάθε μέρα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εξηγούν ότι ο καρκίνος του δέρματος προκαλείται από τις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου, τους ηλιακούς λαμπτήρες ή το σολάριουμ.

Οι ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν το δέρμα, συχνά με τη μορφή ηλιακού εγκαύματος. Καθώς η βλάβη συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πρόωρη γήρανση ή ακόμη και να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταρράκτη.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα που μόλις κυκλοφόρησε από την AAD αποκαλύπτει ότι πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να είναι μπερδεμένοι σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το μαύρισμα. Ένα σημαντικό εύρημα που προέκυψε από την έρευνα είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι προστατεύουν τον εαυτό τους από τον ήλιο πολύ καλύτερα από ό,τι στην πραγματικότητα.

Όταν η AAD ερεύνησε πάνω από 1.000 Αμερικανούς ενήλικες, οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολόγησαν με υψηλές βαθμολογίες την προστασία από τον ήλιο, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι ήταν πιο σημαντική για αυτούς από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.

Το 62% των ερωτηθέντων έδωσαν στον εαυτό τους βαθμό «άριστα» για την αντηλιακή προστασία το 2021. Το 63% δήλωσε ότι είχε μαυρίσει, εδώ παρατηρείται μια αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων από το 2020. Επιπλέον, το 1/3  των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε υποστεί ηλιακό έγκαυμα, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το 2020.

Ωστόσο, ο Δρ. Mark D. Kaufmann, πρόεδρος της AAD, είπε ότι εάν μαυρίζετε, δεν προστατεύετε επαρκώς τον εαυτό σας. «Δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα», εξήγησε. «Κάθε φορά που μαυρίζετε ή καίγεστε, καταστρέφετε επίσης το DNA στο δέρμα σας».

Η έρευνα βρήκε επίσης αρκετές παρανοήσεις και προβλήματα όσον αφορά τη σωστή χρήση του αντηλιακού. Το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεώρησαν λανθασμένα ότι το αντηλιακό SPF 30 προσφέρει διπλάσια προστασία από το SPF 15.

Στην πραγματικότητα, ο SPF (αντηλιακός παράγοντας) δεν λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης SPF 15 μπλοκάρει το 93% των ακτινών UV, ενώ ο SPF 30 μπλοκάρει το 97%, μια αύξηση μόνο κατά 4%. Το 43% των ανθρώπων δήλωσε επίσης ότι δεν γνώριζε ότι η σκιά μπορεί να προστατεύσει από τις ακτίνες UV. Τέλος, το 65% είπε ότι συχνά ξεχνούσε να εφαρμόζει αντηλιακό σε τακτά διαστήματα.

Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν να φοράτε γυαλιά ηλίου, με προστασία UVA και UVB, καπέλο και να ανανεώνετε διαρκώς το αντηλιακό σας.


Σχετικά Άρθρα