ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

COVID-19 και ανδρική ορμόνη: Ιταλική μελέτη λύνει τον γρίφο

14 Ιουλίου 2021, 07:00

images

Ιταλοί επιστήμονες συσχετίζουν σε μελέτη τους την ορμόνη τεστοστερόνη στους άνδρες ασθενείς με τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. Τα ευρήματα, που προέρχονται από το Μιλάνο κατά το πρώτο πανδημικό κύμα το 2020, παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας που και για το 2021 πραγματοποιείται διαδικτυακά.

Μελετώντας τα επίπεδα τεστοστερόνης σε 286 άνδρες ασθενείς με COVID-19 και 305 υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο San Raffaele διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης σχετίζονται με περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Τα αποτελέσματα έδειξαν μάλιστα ότι η τεστοστερόνη στο 90% των ασθενών βρισκόταν χαμηλότερα από το κατώτατο όριο, ποσοστό που έφτανε μόλις το 17% για τους υγιείς!

Οι διαφορές στην κλινική εικόνα σε σύγκριση με το ορμονικό προφίλ παρέμειναν ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Η έρευνα ωστόσο αφήνει αναπάντητο ένα βασικό ερώτημα, αν η COVID-19 προκάλεσε τη ραγδαία μείωση της τεστοστερόνης ή αν προϋπήρχε της νόσου. Η ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ουρολογίας και Ενδοκρινολογίας, Andrea Salonia, θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους συγκεκριμένους ασθενείς για να διαπιστώσει πώς μεταβάλλονται τα επίπεδα τεστοστερόνης με την πάροδο των μηνών.


Σχετικά Άρθρα