ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

COVID-19: Η νόσηση αφήνει υψηλές πιθανότητες για άλλα προβλήματα υγείας

24 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Όπως θα ανακοινωθεί αύριο Σάββατο στη Βιέννη κατά τη διεξαγωγή του 8th European Academy of Neurology (EAN) Congress, μελέτη στη Δανία έδειξε σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων για Νόσο Πάρκινσον, Αλτσχάϊμερ και ισχαιμικό εγκεφαλικό σε ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό.

Στην εν λόγω μελέτη έλαβαν μέρος 919.731 Δανοί εκ των οποίων θετικοί στο κορωνοϊό βρέθηκαν οι 43.375. Όπως υποστηρίζουν οι Δανοί ερευνητές, οι άνθρωποι αυτοί έχουν 3,5 φορές αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν μελλοντικά με Νόσο Αλτσχάϊμερ, 2,6 φορές αυξημένο κίνδυνο για Νόσο Πάρκινσον, 2,7 φορές αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό και ...4,8 φορές πιο αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλική αιμορραγία!

Η μελέτη έγινε στη Δανία μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Νοεμβρίου 2021 συμπεριλαμβάνοντας και ασθενείς με γρίπη και λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηλικία και τις συννοσηρότητες των συμμετεχόντων.

Ο Δρ Pardis Zarifkar, επικεφαλής της μελέτης και συνεργάτης του Department of Neurology, Rigshospitalet, Copenhagen, Denmark, εξηγεί: "Περισσότερα από δύο χρόνια με πανδημία, αλλά ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί όλες οι παράμετροι από την COVID-19 σε ό,τι αφορά το νευρολογικό αντίκτυπο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σχέση της νόσου με νευρολογικά συμπτώματα και σύνδρομα, αλλά μέχρι τώρα είναι άγνωστο αν και πώς επιδρά μια αναπνευστική λοίμωξη στο νευρολογικό σύστημα".

Περισσότερα στοιχεία για τη μελέτη αυτή θα δοθούν το Σάββατο στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Σχετικά Άρθρα