ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Γιατί κάποιοι νοσούν πιο σοβαρά;

14 Αυγούστου 2020, 07:00

images

Οι επιστήμονες παγκοσμίως αναζητούν τους γενετικούς παράγοντες που πιθανώς σχετίζονται με μια «προδιάθεση» για σοβαρή νόσηση Covid-19. Μέχρι σήμερα όμως, λίγα είναι γνωστά για τη γενετική ευαισθησία στην λοίμωξη.

Ο υποδοχέας TLR7 αποτελεί τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο παρέχει την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους ιούς. Κατά τη μόλυνση των κυττάρων της αναπνευστικής οδού από τον κορωνοϊό, ο TLR7 αναγνωρίζει τη δομή RNA του SARS-CoV-2, η οποία οδηγεί στην πρόκληση της παραγωγής προ-φλεγμονωδών κυτταροκινών και ιντερφερόνης. Στα περισσότερα άτομα, αυτή η ανοσολογική απόκριση είναι επαρκής για να αποτρέψει την ανάπτυξη σοβαρής νόσου.

Σε κάποιους άλλους, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν "καθαρίζει" τον ιό, επιτρέποντας την αντιγραφή και την εξάπλωση του ενώ σε άλλα άτομα, ένα υπερ-αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ελέγξει την αντιγραφή του ιού, αλλά να οδηγήσει σε παράπλευρες βλάβες. Και στα δύο σενάρια, ο ανεπαρκής έλεγχος της αντιγραφής του ιού ή η υπερβολική ανοσολογική απόκριση, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αναπνευστική νόσο, ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων και θάνατο.

Σε δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA, Ολλανδοί ερευνητές περιγράφουν 2 οικογένειες με σπάνιες γενετικές παραλλαγές σε ένα γονίδιο που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που αποτελεί «ανιχνευτή» του ανοσοποιητικού, τον υποδοχέα TLR7 (Toll-Like Receptor-7). Οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευστάθιος Καστρίτης και κ. Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα ευρήματα αυτής της δημοσίευσης. Αυτή η παραλλαγή φαίνεται ότι έχει σαν αποτέλεσμα σοβαρή νόσο COVID-19 σε άνδρες που κληρονομούν το μεταλλαγμένο γονίδιο. Επειδή το γονίδιο αυτό βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ , οι άνδρες κληρονομούν ένα μόνο αντίγραφο (το «παθολογικό»).

Αντίθετα οι γυναίκες έχουν δυο αντίγραφα (ένα σε κάθε Χ χρωμόσωμα), οπότε αν το ένα είναι «φυσιολογικό», τότε αναπληρώνει την δραστικότητα του παθολογικού σε σημαντικό βαθμό. Η μελέτη αυτή πέρα από την αναγνώριση αυτής της γενετικής παραλλαγής, επίσης αναδεικνύει τον υποδοχέα TLR7 ως ένα κρίσιμο κόμβο στην αναγνώριση του SARS-CoV-2 και στην έναρξη μιας πρώιμης ανοσολογικής απόκρισης για την εκκαθάριση του ιού και την πρόληψη της εξέλιξης της COVID-19.

Στη μελέτη προκύπτει ότι υπήρχε ανεπαρκής έλεγχος της αντιγραφής του ιού λόγω ανεπαρκούς «ανίχνευσης» από τον υποδοχέα TLR7, με αποτέλεσμα ανεπαρκή «έμφυτη» ανοσολογική απόκριση.

Αυτή είναι η κατάσταση μέχρι στιγμής ανά τον κόσμο:

Συνολικά, 750.003 θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και 20.667.684 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι η πλέον πληγείσα περιοχή με 228.572 νεκρούς, ενώ σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους παγκοσμίως από τη νόσο Covid-19 έχουν καταγραφεί σε 4 χώρες: τις ΗΠΑ (166.038), τη Βραζιλία (104.201), το Μεξικό (54.666) και την Ινδία (47.033). Ο αριθμός των νεκρών από την Covid-19 διπλασιάστηκε από τη 2α Ιουνίου. Περισσότεροι από 100.000 νέοι θάνατοι έχουν καταγραφεί σε διάστημα 17 ημερών, από την 26η Ιουλίου. Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, η πλέον πληγείσα περιοχή στον κόσμο σε αριθμό θανάτων (228.572) και κρουσμάτων (5.822.258), συνεχίζει και βρίσκεται αντιμέτωπη με την ταχεία εξάπλωση της πανδημίας με 18.627 νέους θανάτους από επιπτώσεις της Covid-19 τις επτά τελευταίες ημέρες.

Ακολουθούν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ (8.025), η Ασία (7.807), η Αφρική (2.654), η Ευρώπη (2.575), η Μέση Ανατολή (2.162) και η Ωκεανία (106). Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους νέους θανάτους την τελευταία εβδομάδα (7.979), μπροστά από τη Βραζιλία (6.945), την Ινδία (6.296), το Μεξικό (4.968) και την Κολομβία (2.213).

Σχετικά Άρθρα