ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

COVID-19: Διπλά προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες που εγκυμονούν

06 Απριλίου 2022, 07:00

images

Οι έγκυες γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από εκείνες που δεν είναι έγκυες ακόμα κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και ανέλυσε στατιστικά δεδομένα από ιατρικά αρχεία σχεδόν 14 εκατομμυρίων ασθενών στις ΗΠΑ από τη χρονική στιγμή που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού. Οι ερευνητές προσπάθησαν να ποσοτικοποιήσουν την πιθανότητα που έχουν ορισμένες συννοσηρότητες ή κλινικές καταστάσεις να αυξήσουν τον κίνδυνο για breakthrough COVID-19. 

Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", Γεώργιος Δασκαλάκης (καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Εμβρυομητρικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Μαριάννα Θεοδωρά (επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής-Γυναικολογίας-Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής), Λίνα Μιχαλά (επίκουρη καθηγήτρια Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής:

"Όπως διαπιστώθηκε, κάποιες ομάδες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης παρά τον πλήρη εμβολιασμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν 1,91 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μια breakthrough λοίμωξη, ενώ τα άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου 1,83 και τα άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος 1,63 φορές περισσότερες τέτοιες πιθανότητες.

Η νέα αυτή μελέτη καταδεικνύει ότι ακόμη και οι έγκυες που είναι πλήρως εμβολιασμένες έχουν λιγότερη προστασία από τον ιό συγκριτικά με πολλούς άλλους ασθενείς ακόμη και με σημαντικά ιατρικά προβλήματα. Κι αυτό το δεδομένο ενισχύει φυσικά τη σύσταση για πλήρη εμβολιασμό των εγκύων ή των γυναικών που προσπαθούν να επιτύχουν εγκυμοσύνη. 

Επιπρόσθετα όμως, αναδεικνύει την ανάγκη οι έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις κατά του ιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως είναι η χρήση μάσκας και η διατήρηση ασφαλών αποστάσεων. Τα αποτελέσματα αυτά εγείρουν επίσης επιστημονικά ερωτήματα για περαιτέρω έρευνα σχετικά με τον καταλληλότερο τρόπο προστασίας των εγκύων και των μωρών τους από τη μόλυνση COVID-19".


Σχετικά Άρθρα