ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

COVID-19: Αφήνει σημάδια ακόμα και στα νύχια μας

22 Ιουνίου 2021, 10:00

images

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες Βασίλειος Βασιλείου, λέκτορας Καρδιαγγειακής Ιατρικής και οι Nikhil Aggarwal και Subothini Sara Selvendran  από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αγγλίας σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Conversation, σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με λοίμωξη COVID-19, τα νύχια των χεριών εμφανίζονται αποχρωματισμένα ή παραμορφωμένα, φαινόμενο που αποκαλείται «νύχια COVID».

Πρόκειται για ένα μοτίβο κόκκινου μισοφέγγαρου που σχηματίζει μια καμπύλη πάνω από τη λευκή περιοχή στη βάση των νυχιών. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται πως υπάρχει πριν από άλλα συμπτώματα της COVID-19, με τους ασθενείς να το παρατηρούν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη διάγνωσή τους.

«Τέτοια μοτίβα είναι σε γενικές γραμμές σπάνια και μέχρι τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί τόσο κοντά στη βάση των νυχιών, οπότε η εμφάνιση ενός τέτοιου μοτίβου θα μπορούσε να αποτελεί αποκλειστική ένδειξη της λοίμωξης από κορωνοϊό», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Μια πιθανή αιτία θα μπορούσε να είναι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία που σχετίζεται με τον ίδιο τον ιό. Εναλλακτικά, μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική ανοσοαπόκριση που προκαλεί μικρούς θρόμβους αίματος και αποχρωματισμό. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα σημάδια δεν φαίνεται να είναι ανησυχητικά, καθώς οι ασθενείς είναι κατά τα άλλα ασυμπτωματικοί -παρόλο που δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνουν έτσι, με τα μέχρι τώρα περιστατικά να αναφέρουν από μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Εξάλλου ορισμένοι ασθενείς έχουν παρατηρήσει νέες οριζόντιες ραβδώσεις στη βάση των νυχιών των χεριών και των ποδιών τους, γνωστές ως γραμμές Beau, οι οποίες τείνουν να εμφανίζονται τέσσερις ή και περισσότερες εβδομάδες μετά την λοίμωξη από COVID-19.

Οι γραμμές Beau συμβαίνουν όταν υπάρχει μια προσωρινή διαταραχή στην ανάπτυξη των νυχιών λόγω σωματικού στρες, όπως μια λοίμωξη, ο υποσιτισμός ή παρενέργειες θεραπευτικών αγωγών όπως η χημειοθεραπεία. «Παρόλο που είναι πιθανό να προκαλούνται από την COVID-19, σίγουρα δεν είναι αποκλειστικό σύμπτωμά της», τονίζουν οι επιστήμονες.

Καθώς τα νύχια μεγαλώνουν κατά μέσο όρο 2-5mm κάθε μήνα, οι γραμμές Beau τείνουν να γίνονται ορατές τέσσερις έως πέντε εβδομάδες μετά την εκδήλωση του σωματικού στρες -καθώς τα νύχια μεγαλώνουν, η ράβδωση αποκαλύπτεται. Ο χρόνος ενός στρεσογόνου συμβάντος μπορεί λοιπόν να εκτιμηθεί εξετάζοντας πόσο έχουν απομακρυνθεί οι γραμμές Beau από τη βάση των νυχιών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και τελικά να φεύγουν από μόνες τους, όταν η υποκείμενη πάθηση θεραπεύεται.


Σχετικά Άρθρα