ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε μία ακόμα αιτία εμφάνισης της οστεοπόρωσης

08 Ιανουαρίου 2020, 07:15

images

Η οστεοπόρωση πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως με τον πρώτο προδιαθεσιακό παράγοντα που είναι το ...γήρας, να μην μπορεί να τροποποιηθεί!

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, στο προσκήνιο έρχονται όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που συνδέουν την κατάσταση των οστών με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση. Και αυτός είναι ένας παράγοντας που πραγματικά -αν το επιθυμούσαμε πολύ- μπορούμε να τροποποιήσουμε... Εξάλλου, ένας άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας που βρέθηκε να επιδρά στην ποιότητα των οστών καθώς μεγαλώνουμε, είναι η έκθεση στον ήλιο και ως εκ τούτου τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας.

Μία νέα μελέτη που εκπονήθηκε από το Institute for Global Health στην Βαρκελώνη και δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης JAMA Network Open αναφέρει ότι ο αέρας που αναπνέουμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην μυοσκελετική μας υγεία.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες υπέβαλαν σε εξετάσεις και συνεντεύξεις 3717 εθελοντές εκ των οποίων οι 1711 ήταν γυναίκες από 28 χωριά της Ινδίας. Αφού μελετήθηκε η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα στα χωριά αυτά, ρωτήθηκαν οι συμμετέχοντες ακόμα και για το είδος της ενέργειας που χρησιμοποιούσαν για να μαγειρέψουν στα σπίτια τους.

Μετρώντας στην συνέχεια την οστική πυκνότητα στην σπονδυλική στήλη και τα ισχία των συμμετεχόντων, συνέκριναν το ατμοσφαιρικό περιβάλλον στο ποίο ζούσαν με την κατάσταση των οστών τους και διαπίστωσαν ότι όσο πιο επιβαρυμένος ήτα ο αέρας που αναπνέουν, τόσο πιο φτωχή είναι και η οστική τους πυκνότητα.

Τεκμηρίωσαν δηλαδή ότι το περιβάλλον στο οποίο διαβιώνουμε είναι ένας βασικός προδιαθεσιακός παράγοντας για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης στη μέση και τρίτη ηλικία, κάτι που μέχρι σήμερα υποτιμούσαμε ή και αγνοούσαμε εντελώς.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα