ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βιολογικό δίκτυο στα κύτταρα βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τους "εχθρούς" του

15 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Κάθε λεπτό της ημέρας, το σώμα μας προσαρμόζεται για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν. Όταν καταναλώνουμε υδατάνθρακες, ασκούμαστε ή αρρωσταίνουμε, οι χημικές αντιδράσεις στα κύτταρά μας ενεργοποιούνται, επιβραδύνονται ή αλλάζουν ''στρατηγική'', ώστε να έχουμε την ενέργεια και τη δύναμη που χρειαζόμαστε.

Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να το γνωρίζουμε, γεγονός που πιθανώς να εξηγεί γιατί τόσο λίγα είναι κατανοητά για το πώς το σώμα αντιλαμβάνεται και ανταποκρίνεται σε αυτές τις συνεχείς απαιτήσεις. Αναζητώντας απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες του University of Utah Health, ηγήθηκαν της έρευνας που ανοίγει έναν εντελώς νέο κόσμο για την εξερεύνηση των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Science, αποκαλύπτει ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεπιδράσεων που υποδηλώνουν το πώς τα κύτταρα προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο για να αντέχουν τις πιέσεις στην υγεία μας.

Το δίκτυο που περιγράφεται στη μελέτη, αντιπροσωπεύει ένα υποτιμημένο στρώμα ρύθμισης στα κύτταρα που προέρχεται από μια απροσδόκητη πηγή. Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, το εργαστήριο του Rutter ερευνά το μεταβολισμό, τις χημικές αντιδράσεις που παράγουν ενέργεια και δημιουργούν βασικά συστατικά για να διατηρούν την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Η νέα τους έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ενδιάμεσα προϊόντα αυτών των χημικών αντιδράσεων, είναι κάτι περισσότερο από παθητικά δομικά στοιχεία και πηγές καυσίμου για τα κύτταρα, πεποίθηση που επικρατούσε για χρόνια.

«Ανακαλύπτουμε πώς η φύση έχει εξελιχθεί για να «φαρμακώσει» τις δικές της πρωτεΐνες και μονοπάτια», λέει ο Jared Rutter, Ph.D., διακεκριμένος καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας στο University of Utah Health και συγγραφέας της μελέτης. «Ακολουθώντας το παράδειγμα της φύσης, μαθαίνουμε πώς να κάνουμε καλύτερες θεραπείες».

Αυτά τα ευρήματα, καθώς και η τεχνολογία που τα κατέστησε δυνατά, έγιναν η βάση για την εταιρεία βιοτεχνολογίας Atavistik Bio, την οποία συνίδρυσε ο Rutter, η οποία αξιοποιεί αυτή τη νέα ανακάλυψη για να επιταχύνει τη δημιουργία φαρμάκων για μεταβολικές ασθένειες και καρκίνο. 

Σε ένα πιο θεμελιώδες επίπεδο, καταλήγει ο Rutter, η πρόοδος εμβαθύνει τη γνώση για το πώς λειτουργούν τα κύτταρα και το σώμα μας.


Σχετικά Άρθρα