ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βασική αιτία long covid η πήξη αίματος δείχνει μελέτη

18 Αυγούστου 2021, 12:00

images

Η πήξη του αίματος μπορεί να είναι η κύρια αιτία του συνδρόμου μακράς διάρκειας COVID, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RCSI of Medicine and Health Sciences της Ιρλανδίας, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με σύνδρομο μακρού COVID εξακολουθούν να έχουν υψηλότερα επίπεδα πήξης του αίματος. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ασθενείς με COVID-19 εμφανίζουν επίμονα συμπτώματα, όπως μειωμένη φυσική κατάσταση και κόπωση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Ο όρος μακροχρόνιος COVID, γνωστός και ως long COVID, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από εβδομάδες έως μήνες μετά τη λοίμωξη.

Παλαιότερη έρευνα της ίδιας ομάδας διερεύνησε την επικίνδυνη πήξη του αίματος που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με σοβαρή και οξεία νόσο από COVID-19. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με το σύνδρομο μακρού COVID.

Δείκτες πήξης αίματος

Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 50 ασθενείς με συμπτώματα συνδρόμου μακράς COVID για να καταλάβουν καλύτερα εάν συσχετίζεται με επίπεδα μη φυσιολογικής πήξης του αίματος. Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι δείκτες πήξης ήταν σημαντικά αυξημένοι στο αίμα ασθενών με σύνδρομο μακρού COVID σε σύγκριση με υγιείς άτομα. Αυτοί οι δείκτες πήξης ήταν υψηλότεροι σε ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία με την αρχική λοίμωξη COVID-19, αλλά διαπιστώθηκε επίσης ότι ακόμη και εκείνοι που ήταν σε θέση να διαχειριστούν την ασθένειά τους στο σπίτι εξακολουθούσαν να έχουν επίμονα υψηλούς δείκτες πήξης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η υψηλότερη πήξη σχετίζεται άμεσα με άλλα συμπτώματα του συνδρόμου μακρού COVID, όπως μειωμένη φυσική κατάσταση και κόπωση.

Η Δρ Helen Fogarty, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, συνεργάτης ICAT και διδάκτορας στο Irish Center for Vascular Biology στο RCSI School of Pharmacy and Biomolecular Sciences, δήλωσε: «Επειδή οι δείκτες πήξης ήταν αυξημένοι ενώ οι δείκτες φλεγμονής είχαν επανέλθει στο φυσιολογικό, τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι το σύστημα πήξης μπορεί να αποτελεί τη βασική αιτία του συνδρόμου μακρού COVID».

Ο καθηγητής James O’Donnell, Διευθυντής του Ιρλανδικού Κέντρου Αγγειακής Βιολογίας, RCSI και Σύμβουλος Αιματολόγος στο Εθνικό Κέντρο Πήξης στο Νοσοκομείο St James’s, Δουβλίνο, δήλωσε: «Η κατανόηση της βασικής αιτίας μιας νόσου είναι το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών».

«Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη τα συμπτώματα του συνδρόμου μακρού COVID και περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν μακροχρόνιο COVID καθώς οι λοιμώξεις μεταξύ των μη εμβολιασμένων συνεχίζουν να εμφανίζονται. Είναι επιτακτικό να συνεχίσουμε να μελετάμε αυτήν την κατάσταση και να αναπτύσσουμε αποτελεσματικές θεραπείες», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα