ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση θανάτων από υψηλές θερμοκρασίες

20 Ιουλίου 2021, 13:54

images

Παρόλο που κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια πιο πολλοί θάνατοι οφείλονταν  από το πολύ κρύο παρά από την πολλή ζέστη, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη από τη σχολή Δημόσιας Υγείας και προληπτικής ιατρικής του Αυστραλιανού πανεπιστημίου Μόνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα υγείας του πλανήτη Lancet Planetary Health αυτή η αναλογία φαίνεται σταδιακά να αλλάζει αντίστροφα με την πάροδο των χρόνων και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Φαίνεται ότι πάνω από 50 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο σχετίζονται με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και  ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν και συσχέτισαν τα στοιχεία θνησιμότητας και θερμοκρασιών από 750 μέρη σε 43 χώρες για την περίοδο 2000 - 2019 κατά την οποία η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξανόταν κατά 0,6 βαθμούς κελσίου ανά δεκαετία.

Μεταξύ των χρόνων 2000-2019 οι θάνατοι από ζεστή αυξήθηκαν κατά 0,21%, ενώ οι θάνατοι από κρύο μειώθηκαν κατά 0,51%.

Με την πάροδο των χρόνων δηλαδή αναμένεται να αυξάνονται οι θάνατοι από καύσωνες και να μειώνονται αναλογικά οι θάνατοι από το κρύο.

Ακόμη, εκτιμάται το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους δέκα θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο σχετίζεται με την έκθεση σε ακραίες κλιματικές θερμοκρασίες, είτε σε ζέστη είτε σε κρύο.

Στην Ευρώπη εκτιμώνται  κάθε χρόνο 845 χιλιάδες θάνατοι που σχετίζονται με αφύσικες θερμοκρασίες. Οι 657.000 αφορούν το πολύ κρύο, ενώ οι 178.000 την πολλή ζέστη.

Οι περισσότερο θάνατοι λόγω των ακραίων θερμοκρασιών συμβαίνουν στην Ανατολική Ευρώπη με ακραίο κρύο και στην Υποσαχάρια Αφρική ακραία ζέστη.

Μόνωση και κλιματισμός για προστασία

Οι ερευνητές μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια ιατρικής στατιστικής και επιδημιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου Αθηνών,  Κλέα Κατσουγιάννη επισημαίνουν  την ανάγκη τα σπίτια να έχουν καλύτερο κλιματισμό για τη ζέστη και καλύτερη μόνωση για το κρύο.

Προσοχή στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα

Οι άνθρωποι με διάφορα υποκείμενα νοσήματα όπως αναπνευστικά και καρδιάς στο μέλλον θα κινδυνεύουν περισσότερο από κλιματολογικούς θανάτους.

Κίνδυνος σε Μεσογειακές χώρες

Οι μεσογειακές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα θα είναι οι πιο ευάλωτες καθώς οι θερμοκρασίες τα καλοκαίρια θα είναι ολοένα υψηλότερες.

Ισπανική μελέτη στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό από επιστήμονες του Ινστιτούτου παγκόσμιας υγείας της Βαρκελόνης συσχέτισε στοιχεία θνησιμότητας και θερμοκρασιών σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες. Φαίνεται συγκεκριμένα ότι το 7% των θανάτων σχετίζονται με τη θερμοκρασία. Με βάση επιδημιολογικά μοντέλα και έρευνα από την Βαρκελώνη στα μέσα του εικοστού πρώτου αιώνα οι θάνατοι από ζέστη θα αυξηθούν σημαντικά.

Σχετικά Άρθρα