ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση κρουσμάτων από παραλλαγή Eris μετά το 15Αύγουστο

29 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Kύμα κρουσμάτων και νοσηλειών προκάλεσε ο εορτασμός του 15Αύγουστου με τα πανηγύρια, τις βραδινές εξόδους και τα ταξίδια να αποτελούν τη βασική αιτία... Αλλά ενώ τα παιδιά και οι νέοι, υγιείς ενήλικες περνούν άλλη μία ταλαιπωρητική μεν, ακίνδυνη δε για τη ζωή τους λοίμωξη, οι ηλικιωμένοι και οι χρόνια πάσχοντες κινδυνεύουν και πάλι...

Όπως σχολίασε προ ημερών ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, το ποσοστό της υποπαραλλαγής της Όμικρον που γνωρίζουμε ως Eris, παρουσιάζει ανοδική τάση στην Ευρώπη και όπως όλα δείχνουν θα κυριαρχήσει. 

«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις 50 χώρες που έχει εντοπιστεί η νέα παραλλαγή και από τη διεξοδική ανάλυση που γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε πως ευθύνεται για αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις Ηνωμένες Πολιτείες», επισημαίνει. 

Με τα περισσότερα κρούσματα της υποπαραλλαγής να έχουν ταυτοποιηθεί στην Κρήτη, δεν είναι χωρίς κρούσματα και τα υπόλοιπα νησιά, όπως επίσης και η Κύπρος στην οποία τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν πριν από τον 15Αύγουστο.

Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι κάνουν διακοπές μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας, με τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου να έχουν την τιμητική τους και το συνωστισμό στους δημοφιλείς προορισμούς να έχει χτυπήσει κόκκινο! Πτήσεις με αεροπλάνα χωρίς υποχρεωτική χρήση μάσκας, πολύωρα ταξίδια με πλοία που έχουν πληρότητα 100% αλλά ελάχιστοι φορούν μάσκα, φιλιά και αγκαλιές στις συναντήσεις και άλλα που κάνουν τη ζωή μας ωραία και φυσιολογική, τώρα πάλι την περιπλέκουν ταυτόχρονα!

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι νοσηλείες με COVID-19 ήταν 200 τον Ιούλιο στα ελληνικά νοσοκομεία, τον Αύγουστο ο μέσος όρος κινείται στις 430 με αυξητική τάση...

Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι ίσως το φθινόπωρο να κληθούν να κάνουν επικαιροποιημένο εμβόλιο (που ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ) οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:

-Όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω,

-Άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

-Διαμένοντες και εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.

-Επαγγελματίες υγείας.

-Διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα.

-Φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό.

Σχετικά Άρθρα