ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένος κίνδυνος για κορωνοϊό λόγω ανεπάρκειας βιταμίνης D

10 Ιουλίου 2021, 06:00

images

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον οργανισμό από την έλλειψη της βιταμίνης D αλλά και για τα οφέλη της στην υγεία , αναφέρεται η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και λέκτορας κλινικής διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Έλενα Χατζημπέη.

Σε συνέντευξη στο YgeiaWatch ενημερώνει ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο COVID-19.

Πρόσφατα δεδομένα εισηγούνται ότι το 40% των Ευρωπαίων έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. «Βέβαια η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν αποτελεί πανάκεια και είναι πιθανότατα αποτελεσματική μόνο σε ανεπάρκεια», αναφέρει η Δρ. Χατζημπέη.  

Οι κυριότερες μορφές της  βιταμίνης D

H βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Οι κυριότερες μορφές της είναι η χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3) και η εργοκαλσιφερόλη (βιταμίνη D2) που υπάρχουν κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέτει βιταμίνη D

  • Πρόδρομη ουσία της βιταμίνης στον οργανισμό είναι η χοληστερόλη (7-δεϋδροχοληστερόλη) και η σύνθεση επιτελείται στο δέρμα, με τη φωτοχημική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-B)  
  • Η παραγωγή βιταμίνης D σε οποιαδήποτε στιβάδα του δέρματος εξαρτάται από:
  • Τη συγκέντρωση της 7-δεϋδροχοληστερόλης (κατά τη γήρανση ελαττώνεται σημαντικά)
  • Παρουσία χρωμοφόρων (μελανίνη) που συναγωνίζονται για τα UV-B φωτόνια
  • Το πλήθος των φωτονίων που θα φθάσουν στο δέρμα (εποχή, ώρα ημέρας, γεωγραφικό πλάτος)

Η βιταμίνη D διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ομοιοστασία του ασβεστίου και του φωσφόρου. 

Σύμφωνα με την Δρ. Χατζημπέη, η βιταμίνη D επίσης, αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο, συντηρεί την εναπόθεση τους στα οστά και μειώνει την απέκκριση τους στα ούρα.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση, τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη

Ενισχύει τη φυσική ανοσία του οργανισμού

Επίσης, η βιταμίνη D φαίνεται να επηρεάζει το μεταβολισμό του ψευδαργύρου, ο οποίος αναστέλλει την αντιγραφή κορωνοϊών. Επιδρά στα δενδριτικά κύτταρα και Τ-κύτταρα (Τ cells) τα οποία προάγουν την κάθαρση των ιών.

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με χαμηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης 6 (δείκτης φλεγμονής).

Η βιταμίνη της καλής διάθεσης

Φαίνεται να είναι πολλά τα οφέλη της βιταμίνης D. Τελευταία, ένας σημαντικός αριθμός μελετών υποδεικνύει συσχέτιση μεταξύ της βιταμίνης D και της ψυχικής υγείας.

Μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην υγεία των γυναικών, παρουσιάζοντας σημαντικά κλινικά αποτελέσματα στα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

Η συμπλήρωση βιταμίνης D βελτίωσε την κατάθλιψη σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τροφές της βιταμίνης D

  • κρόκος αυγού
  • συκώτι
  • βούτυρο
  • εμπλουτισμένη μαργαρίνη
  • γάλα
  • λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος)
  • εμπλουτισμένα δημητριακά

Η Δρ. Χατζημπέη προτείνει την καθημερινή κατανάλωση αυγού. Το αυγό αποτελεί ιδανική τροφή  για το πρωϊνό γεύμα σε συνδυασμό με ψωμί ή παξιμάδι ολικής αλέσεως και ντομάτα.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα