ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη μετά από COVID-19

24 Νοεμβρίου 2022, 07:00

images

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να οδηγήσει σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας - συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη-. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, ρίχνει φως στο πώς η COVID-19 μπορεί να θέσει ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη - τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2 -.

Εννέα μελέτες, που περιελάμβαναν σχεδόν 40 εκατομμύρια συμμετέχοντες, συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση. Οι έξι από αυτές διεξήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με άλλες δύο να έχουν γίνει στην Αγγλία και μία στη Γερμανία. Οι επτά από τις μελέτες αυτές περιλάμβαναν μόνο ενήλικες, μία μόνο εφήβους και μία δεν είχε περιορισμούς ηλικίας. Συνολικά, περισσότερα από 4 εκατομμύρια από τους συμμετέχοντες, είχαν προσβληθεί από την COVID-19 και περισσότερα από 34 εκατομμύρια άτομα στην ομάδα ελέγχου δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό. Συνολικά, μετά από λοίμωξη COVID-19, η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη ήταν περίπου 15 στα 1.000 άτομα ανά έτος.

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η μεγαλύτερη και πιο ευρεία ανάλυση αυτού του είδους μέχρι σήμερα», σημείωσαν οι ερευνητές στη μελέτη.

Ένας σταθερά αυξημένος κίνδυνος διαβήτη μετά την COVID-19, παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ήταν υψηλότερος τους πρώτους τρεις μήνες μετά τη μόλυνση. Οι ασθενείς με σοβαρό COVID-19 είχαν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη μετά από λοίμωξη, αλλά ακόμη και εκείνοι με ήπια λοίμωξη COVID-19 διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «παρόμοια αποτελέσματα έχουν αναφερθεί σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από άλλους ιούς, με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν μολυνθεί».

Γενικά, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη , τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα και επιπλοκές όταν μολυνθούν από οποιονδήποτε ιό, συμπεριλαμβανομένου της COVID-19. Ωστόσο, η νέα έρευνα υπογραμμίζει τώρα πόσο σημαντικό είναι για τους γιατρούς που θεραπεύουν ασθενείς με COVID-19 να τους παρακολουθούν στενά για διαβήτη μετά την ανάρρωσή τους.

«Αυτό ενισχύει την ανάγκη οι κλινικοί γιατροί να δίνουν έμφαση στο μεταβολισμό της γλυκόζης των ασθενών στη μετα-οξεία φάση του COVID-19», δήλωσαν καταληκτικά οι ερευνητές.



Σχετικά Άρθρα