ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένη γονιμότητα το καλοκαίρι δείχνουν δύο έρευνες

01 Αυγούστου 2021, 08:00

images

Ο ήλιος και η ηρεμία των διακοπών του καλοκαιριού μπορεί να κάνουν καλό στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά, αυξάνοντας τη γονιμότητα σε άντρες και γυναίκες.

Μία έρευνα, που είχε παρουσιαστεί πέρυσι στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), είχε δείξει ότι οι γυναίκες, που έκαναν θεραπείες γονιμότητας και είχαν εκτεθεί σε περισσότερο ήλιο, υψηλότερες θερμοκρασίες και λιγότερη βροχή το μήνα πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική, είχαν κατά ένα τρίτο υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης.

Μία άλλη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί σε χιλιάδες εθελοντές από την  Ιταλία, είχε δείξει ότι υπήρχε εποχιακή διακύμανση στην ποσότητα και στην ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Ειδικότερα, η ποσότητα των παραγόμενων σπερματοζωαρίων ήταν πιο αυξημένη το χειμώνα, αλλά η κινητικότητά τους ήταν υψηλότερη το καλοκαίρι. Μάλιστα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τα σπερματοζωάρια των αντρών, που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν βρεθεί δυο φορές πιο κινητικά απ’ όσο τον Ιανουάριο.

Στην περίπτωση των σπερματοζωαρίων, η καλή κινητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα απαραίτητο για επιτυχή σύλληψη. Μάλιστα, η χαμηλή κινητικότητα αποτελεί την κύρια αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας συνεπώς οι άντρες, που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ίσως έχουν περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν εντείνουν τις προσπάθειες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Αυτό, ίσως έχει σχέση με την παραγωγή της τεστοστερόνης, μιας σημαντικής ορμόνης του ανδρικού φύλου, που φαίνεται να έχει μεγάλο ποσοστό εποχιακής διακύμανσης», σημειώνει ο χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ. Βασιλόπουλος και προσθέτει. «Αν και ο ακριβής μηχανισμός παραμένει άγνωστος, η τεστοστερόνη φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων. Επίσης, σε άντρες με χαμηλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων συχνά ανευρίσκονται χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, ενώ έχει φανεί, ότι η λήψη τεστοστερόνης μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα σε μερικούς άντρες».

Η έρευνα στις γυναίκες πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο. Συμμετείχαν 6.000 γυναίκες, που έκαναν εξωσωματική. Όσες έκαναν εξωσωματική, μετά από ένα μήνα έκθεσης σε ηλιοφάνεια, χαμηλότερη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, είχαν περισσότερα ωάρια, υψηλότερα ποσοστά επιτυχούς γονιμοποίησης και περισσότερες πιθανότητες απόκτησης μωρού, με τα ποσοστά των γεννήσεων να είναι 19% σε όσες έκαναν εξωσωματική το φθινόπωρο αλλά 14% σε όσες έκαναν IVF τον χειμώνα.

Η έρευνα στους άντρες έγινε σε 5.188 Ιταλούς, οι οποίοι είχαν αποταθεί στο κέντρο αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάρμα. Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους ήταν μέγιστη το καλοκαίρι, αλλά χαμηλότερη το χειμώνα. Επίσης, σχεδόν δύο στους τρεις άντρες, είχαν καλή κινητικότητα σπερματοζωαρίων το καλοκαίρι αλλά μόνο ένας στους δύο το χειμώνα.

Σχετικά Άρθρα