ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένα κρούσματα μυκοπλάσματος σε Κίνα και Ευρώπη

11 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Η Κίνα, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανέφεραν πρόσφατα αύξηση των περιπτώσεων πνευμονίας σε παιδιά, που συνδέονται με ένα βακτήριο που ονομάζεται Mycoplasma pneumoniae. Αύξηση των κρουσμάτων έχει επίσης αναφερθεί σε μια κομητεία στο Οχάιο στις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κανένα σημάδι εκτεταμένης ή έντονης αύξησης των λοιμώξεων από μυκόπλασμα σε άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά αυτό το βακτήριο τείνει να προκαλεί εστίες πνευμονίας κάθε 1 έως 3 χρόνια, όπως μεταδίδει το CNN Health.

Την περασμένη εβδομάδα, Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που διεξήγαγαν επιτήρηση για το μυκόπλασμα σε 24 χώρες ανέφεραν ότι η συχνότητα των κρουσμάτων, η οποία μειώθηκε σε λιγότερο από 1% κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε αρχίσει να αυξάνεται ξανά στις αρχές του έτους. Μέχρι αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, σημειώθηκε μέση αύξηση άνω του τετραπλάσιου, με μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ασία και την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Microbe.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η αντίσταση στον τύπο των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της λοίμωξης, μπορεί να διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα. Αξιωματούχοι υγείας στην κομητεία Γουόρεν του Οχάιο, δήλωσαν ότι βλέπουν υψηλότερα από το κανονικό ποσοστά κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά.

«Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια νέα αναπνευστική νόσο, αλλά για μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων πνευμονίας που συνήθως παρατηρούνται κάθε φορά», ανέφερε η περιφέρεια σε δελτίο τύπου. Τέλος, τα αντιβιοτικά που θεραπεύουν τα περισσότερα είδη πνευμονίας δεν λειτουργούν για λοιμώξεις από μυκόπλασμα. Για τις συγκεκριμένες λοιμώξεις, οι γιατροί πρέπει να συνταγογραφήσουν ένα διαφορετικό είδος αντιβιοτικού, συνήθως αζιθρομυκίνη ή Z-Pak.

Ωστόσο, τα Z-Paks δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της πνευμονίας που προκαλείται από άλλους παράγοντες, επομένως οι γιατροί και οι γονείς, πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των λοιμώξεων.

«Το βασικό σημείο για τους γονείς είναι ότι, όταν ξεκινάτε τα αντιβιοτικά για την πνευμονία, υπάρχει συνήθως μια λογική ανταπόκριση στη θεραπεία τις πρώτες δύο ημέρες. Και αν δεν υπάρχει, τότε αυτός είναι ένας λόγος να επικοινωνήσετε ξανά με τον παιδίατρό σας», είπε ο ειδικός Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, Buddy Creech.

Σχετικά Άρθρα