ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτός είναι ο τρόπος για να φορέσετε μία μάσκα τύπου ΚΝ95

12 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Μπορεί τα μέτρα για τον COVID-19 να χαλαρώνουν σταδιακά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Πολλοί εξακολουθούν να είναι αφοσιωμένοι στα πρωτόκολλα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, ακόμη και όταν οι υπόλοιποι γύρω τους χαλαρώνουν...

Οι μάσκες διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη, καθώς δεν αποτελεί εγγύηση ότι ένα μέγεθος ή σχήμα μάσκας ταιριάζει σε όλα τα πρόσωπα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα μπορεί να παρατηρηθούν κενά γύρω από το στόμα ή τη μύτη. Σε γενικές γραμμές πάντως αρκεί να αγοράσει μια μάσκα υψηλής προστασίας και να πιέσει το σιδεράκι στη ράχη της μύτης ώστε να εφαρμόσει σωστά. Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερη προστασία, ας δούμε τι έδειξε έρευνα ειδικών μηχανικών...

«Η σωστή εφαρμογή μάσκας θα σας βοηθήσει να μειώσετε την έκθεσή σας στον SARS-CoV-2», δήλωσε ο Δρ Eric Ascher, γιατρός Οικογενειακής Ιατρικής στο νοσοκομείο Lenox Hill. «Εάν αισθάνεστε τον αέρα να φεύγει και να χτυπά το πρόσωπό σας, ή να θαμπώνει τα γυαλιά σας, η μάσκα δεν είναι αρκετά σφιχτή».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δοκίμασαν λοιπόν επτά διαφορετικά hacks (εναλλακτικά τρικ) για χειρουργικές μάσκες και μάσκες KN95. «Έχουμε δει πολλά στοιχεία για ανθρώπους που εφάρμοσαν διάφορες μεθόδους στις μάσκες τους για να ταιριάζουν καλύτερα στο σχήμα του προσώπου τους, αλλά θέλαμε να επιβεβαιώσουμε εάν κάποιο από αυτά τα λειτουργεί πραγματικά, καθώς πολύ λίγη έρευνα έχει γίνει σε αυτόν τον τομέα», είπε η Eugenia O'Kelly από το Τμήμα Μηχανικών του Cambridge, η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

Η πρώτη μέθοδος που πέτυχε ήταν να σφραγίσετε τις άκρες με υφασμάτινη ταινία, ενώ η άλλη πίεζε τη μάσκα στο πρόσωπο με σχοινάκια από νάιλον. Αυτά βοήθησαν να αποτραπεί η είσοδος ή η έξοδος αέρα από τη μάσκα.

Η Ο'Kelly δήλωσε ότι αυτά τα τρικ ήταν επιτυχημένα, αλλά ανησυχούσε ότι ήταν πολύ άβολα για να τα υιοθετήσουν ευρέως οι άνθρωποι. «Στα περισσότερα από αυτά, η άνεση ήταν ένα μεγάλο ζήτημα», είπε η O'Kelly στη δήλωσή της. «Τα λάστιχα, για παράδειγμα, έτειναν να ασκούν επώδυνη πίεση στα αυτιά και το πρόσωπο, σε σημείο που εμπόδιζαν την κυκλοφορία στα αυτιά. 

Ωστόσο, η χρήση ενός αποτελεσματικού αλλά άβολου τρικ μπορεί να έχει νόημα σε ορισμένες καταστάσεις υψηλού κινδύνου, όπου η ταλαιπωρία αξίζει τον κόπο για την πρόσθετη προστασία, αλλά θα ήταν πιο δύσκολο να εφαρμοστούν αυτά μόνιμα και καθημερινά».


Σχετικά Άρθρα