ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η μυστηριώδης νόσος της Ινδίας

10 Δεκεμβρίου 2020, 16:00

images

Η ασθένεια που έχει προσβάλει πάνω από 500 ανθρώπους στην Ινδία– ανάμεσά τους και 70 παιδιά – και έχει οδηγήσει ήδη στον θάνατο έναν ενήλικα από επιπλοκές, φαίνεται να οφείλεται στην ύπαρξη μόλυβδου.

Την ώρα που τα νοσοκομεία της πολυπληθούς χώρας είναι γεμάτα με ασθενείς που υποφέρουν από COVID-19, η νέα ασθένεια φαντάζει το τελειωτικό χτύπημα. Στις τελευταίες ειδήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, εμπειρογνώμονες εντόπισαν ίχνη μόλυβδου και νικελίου σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην περιοχή Άντρα Πραντές.

Tα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς είναι επιληπτικές κρίσεις που μπορεί να κρατήσουν ακόμα και 5 λεπτά, απώλεια συνείδησης και έντονη ναυτία.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη από μια ομάδα του Ινδικού Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών (AIIMS) αποτύπωσαν μεγάλες συγκεντρώσεις σωματιδίων μόλυβδου και νικελίου σε δείγματα αίματος ασθενών. Παράλληλα, σε δείγματα νερού που εξετάστηκαν από τις αρμόδιες αρχές στο Δελχί δεν βρέθηκαν ίχνη μόλυβδου και νικελίου, ενώ δεν προκύπτει ότι μπορεί να ευθύνεται ο μολυσμένος αέρας.

Από τα 505 άτομα που είχαν νοσηλευτεί, 300 άτομα έλαβαν εξιτήριο ενώ ο άνδρας που έχασε τη ζωή του ήταν 45 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα. Οι ασθενείς προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της Ινδίας, ανάμεσά τους και 70 παιδιά.

Η αγνώστου προέλευσης ασθένεια ανιχνεύτηκε το περασμένο Σάββατο στην αρχαία πόλη Ελούρου. Η Ινδία που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τη νόσο Covid – 19 βρίσκεται στην πρώτη τριάδα με τους περισσότερους θανάτους από επιπλοκές παγκοσμίως.

Σε δηλώσεις της, η Γκέτα Πασαντίνι, διευθύντρια Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας δήλωσε ότι μερικοί άνθρωποι άρχισαν ξαφνικά να έχουν σπασμούς χωρίς άλλο προειδοποιητικό σημάδι. «Κανείς δεν ξέρει το κοινό σημείο που συνδέει τους ασθενείς», τόνισε η Πρασαντίνι.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα