ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η άποψη των ειδικών του ΠΟΥ για τις μάσκες και την χρήση τους από το ευρύ κοινό

30 Απριλίου 2020, 07:00

images

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου για την αποτροπή της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην κοινότητα. Και ότι τα ερωτηματικά αυτά διατυπώνονται και για πολλές χώρες που προτείνουν στους πολίτες να τις χρησιμοποιούν.

Ας δούμε τι αναφέρει ο ΠΟΥ για τα βασικά αυτά ερωτήματα στην επίσημη ιστοσελίδα του:

Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση ορισμένων ιογενών παθήσεων του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Ωστόσο, η χρήση από μόνη της δεν αρκεί για να παρέχει επαρκές επίπεδο προστασίας. Θα πρέπει παράλληλα να τηρούνται άλλα μέτρα όπως η φυσική απόσταση και η υγιεινή των χεριών.

Ο  ΠΟΥ συμβουλεύει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να εφαρμόσουν μια προσέγγιση βάσει κινδύνου και να λάβουν υπόψη τα ακόλουθα:

-Σκοπός της χρήσης μάσκας: εάν ο στόχος είναι να εμποδίζει τον χρήστη να μεταδώσει  ενδεχόμενη μόλυνση σε άλλους (δηλαδή τον έλεγχο της πηγής) ή να προσφέρει προστασία στον χρήστη έναντι της μόλυνσης (δηλαδή πρόληψη).

-Κίνδυνος έκθεσης σε COVID-19.

-Εάν υπάρχει υψηλή διασπορά στην κοινότητα  και δεν είναι δυνατή η λήψη άλλων μέτρων, όπως η ανίχνευση επαφών ή η ικανότητα διεξαγωγής δοκιμών.

-Ανάλογα με το επάγγελμα: π.χ., άτομα που εργάζονται σε στενή επαφή με το κοινό (π.χ., λειτουργός υγείας, ταμίας).

-Ευπάθεια του χρήστη / πληθυσμού της μάσκας: για παράδειγμα, εάν οι προμήθειες είναι επαρκείς ιατρικές μάσκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με συννοσηρότητες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή σακχαρώδης διαβήτης, ηλικιωμένα άτομα, ασθενείς  ανοσοκατεσταλμένους.

-Συνθήκες  στις οποίες ζει ο πληθυσμός: Περιπτώσεις με υψηλή πυκνότητα πληθυσμού (π.χ. στρατόπεδα προσφύγων, καταστήματα κράτησης) και ρυθμίσεις όπου τα άτομα δεν μπορούν να διατηρήσουν μια ασφαλή απόσταση (π.χ. πολυσύχναστα λεωφορεία ή άλλες μεταφορές).

-Σκοπιμότητα: διαθεσιμότητα και κόστος μάσκας, πρόσβαση σε καθαρό νερό για πλύσιμο μη ιατρικών μασκών και ικανότητα των φορέων μάσκας να ανέχονται τις δυσμενείς επιπτώσεις της χρήσης μάσκας.

-Τύπος μάσκας: ιατρική μάσκα έναντι μη ιατρικής μάσκας (ιεράρχηση ιατρικών μασκών για παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, συμπτωματικά άτομα και τους φροντιστές τους).

Εκτός από αυτούς τους παράγοντες, τα πιθανά πλεονεκτήματα της χρήσης μασκών από υγιείς ανθρώπους στην κοινότητα περιλαμβάνουν τη μείωση του δυνητικού κινδύνου έκθεσης από ένα μολυσμένο άτομο κατά τη διάρκεια της «προ-συμπτωματικής» περιόδου ή εάν ένα μολυσμένο άτομο είναι ασυμπτωματικό.

Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι και μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οποιαδήποτε διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη χρήση μάσκας:

-Οι μη ιατρικές ή υφασμάτινες μάσκες θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα μόλυνσης του ατόμου  εάν η μάσκα δεν χρησιμοποιείται σωστά.

-Ανάλογα με τον τύπο της μάσκας που χρησιμοποιείται, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή.

-Μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες του δέρματος του προσώπου.

-Μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στην επικοινωνία με σαφήνεια.

-Επίσης η χρήση μάσκας, με ασαφή οφέλη, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας στον χρήστη, οδηγώντας σε μειωμένη πρακτική αναγνωρισμένων ωφέλιμων προληπτικών μέτρων, όπως η σωματική απόσταση και η υγιεινή των χεριών.

Περισσότερα στο:

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-masks 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα