ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΕξετάσειςΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτή είναι η "ανατομία" του...εγκλήματος της καθιστικής ζωής

28 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Μία δημοσίευση από το Πανεπιστήμιο Radboud στο PNAS κάνει το πρώτο βήμα διερεύνησης της ψυχολογίας του υπερβολικού...καθισιού!

H αλήθεια είναι ότι το καθισιό είναι μια συνήθεια που δεν αποφασίζουμε συνειδητά αλλά μας εκφράζεται ως αυτόματη διαδικασία... «Η καθιστική συμπεριφορά είναι μια συνήθεια, γι’αυτό και αν κάποιος θέλει να την αλλάξει θα πρέπει να την αντιμετωπίσει ως τέτοια», επισημαίνει η Δρ Broeke.

Όπως επισημαίνει η ειδικός, «ρόκειται για κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς, παρόλο που οι άνθρωποι νιώθουν πνευματικά κουρασμένοι στο τέλος της ημέρας, συμπεριφέρονται κατά έναν πιο υγιεινό τρόπο στον τομέα αυτό. Το αντίθετο συμβαίνει με άλλες υγιεινές συμπεριφορές, όπως το φαγητό ή η άσκηση. Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι είναι λιγότερο ικανοί να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους και σηκώνονται πιο γρήγορα για να πάρουν κάτι ή για να απομακρυνθούν από το χώρο εργασίας και να κάνουν ένα διάλειμμα. Κατά συνέπεια, αυτό δημιουργεί πιο υγιεινά μοτίβα καθιστικής συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές μελέτησαν την καθιστική συμπεριφορά περισσότερων από 150 ανθρώπων που έκαναν δουλειά γραφείου. Οι συμμετέχοντες εφοδιάστηκαν με αισθητήρες δραστηριότητες και παρακολουθούνταν κατά μέσο όρο για τέσσερις εργάσιμες ημέρες, με τους ερευνητές να εφαρμόζουν μια νέα τεχνική ανάλυσης για τα δεδομένα δραστηριότητας.

«Εξετάσαμε ενδελεχώς το πόσο γρήγορα οι άνθρωποι μετέβαιναν από την καθιστή στην όρθια στάση, κίνηση την οποία οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε περίπου 100 φορές την ημέρα. Συνολικά, εξέτασαν σχεδόν 30.000 εναλλαγές, πράγματα που μας έδωσε τη δυνατότητα να διερευνήσουμε σχέσεις ανάμεσα σε άλλες ψυχολογικές διαδικασίες που συμβαίνουν δυναμικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η κούραση ή το φυσικό και εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται ένα άτομο», εξηγεί η ειδικός.

Σε πιο μακροπρόθεσμο πλαίσιο, αυτός ο καινοτόμος τρόπος εξέτασης της καθιστικής συμπεριφοράς θα μπορούσε να παράσχει μια βάση για παρεμβάσεις που ενεργοποιούν την πιο υγιεινή καθιστική συμπεριφορά. Οι παρεμβάσεις αυτές θα χρειαστεί πιθανότατα να κατευθύνουν το ενδιαφέρον προς την πρόκληση πιο δυναμικών αλλαγών ανάμεσα στην καθιστική και την όρθια στάση κατά τη διάρκειας των εργάσιμων ημερών και να εκμεταλλευτούν την αυτόματη και ασυνείδητη πτυχή της καθιστικής συμπεριφοράς.

«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί δημιουργώντας, για παράδειγμα, νέες συνήθειες όρθιας στάσης κατά τη διάρκεια της εργασίας ή σχεδιάζοντας το περιβάλλον εργασίας με τρόπο που ωθεί την πιο γρήγορη διαταραχή του χρόνου καθιστικής στάσης. Πριν, όμως, μπορέσουν αυτές οι παρεμβάσεις να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες γύρω από την ψυχολογία της καθιστικής συμπεριφοράς», καταλήγει η Δρ. Broeke.

Σχετικά Άρθρα