ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άτομα με αυτισμό γίνονται σπουδαίοι επιστήμονες

05 September 2019, 11:00

images

Κάποιοι άνθρωποι είναι «χαρισματικοί» με έναν τρόπο που ίσως να τους καθιστά αντικοινωνικούς. Να τους βάζει στο περιθώριο.

Παρόλα αυτά, δεν παύουν να είναι ιδιαίτερα πλάσματα που ενώ δεν αλληλεπιδρούν με τους υπόλοιπους, μπορούν να διαπρέψουν σε διάφορες επιστήμες και τέχνες.

Ο λόγος για τους ανθρώπους με σύνδρομο Asperger, μιας κατάστασης στο φάσμα του αυτισμού, όπως λέμε για μια σειρά σύνδρομα που μοιάζουν με τον αυτισμό,με δύσκολη και ασαφή διάγνωση.

Ο Hans Asperger, Γερμανός γιατρός που ανακάλυψε το σύνδρομο, έλεγε ότι «για την επιτυχία στην επιστήμη ή την τέχνη, μια μικρή ποσότητα αυτισμού είναι απαραίτητη.

Το απαραίτητο στοιχείο μπορεί να είναι μια ικανότητα να απομακρύνεται κανείς από τον καθημερινό κόσμο, από τα απλά πρακτικά και να επανεξετάζει ένα θέμα με πρωτοτυπία ως να δημιουργεί από την αρχή παρθένους τρόπους, με όλες τις επιδεξιότητες να διοχετεύονται σε μια ειδικότητα».

Την ίδια ώρα, η Δρ. Temple Grandin, που έχει η ίδια αυτισμό, κατάφερε να γίνει μηχανολόγος μηχανικός, ακαδημαϊκός και ομιλήτρια μετουσιώνοντας τα προβλήματά της σε πλεονέκτημα.

Λέγεται μάλιστα ότι κάποτε αποκάλεσε τη NASA ως καταφύγιο για ανθρώπους με αυτισμό και σύνδρομο Asperger.

Πιστεύει ότι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μεγάλοι εφευρέτες και «εάν ο κόσμος αφηνόταν στους κοινωνικούς, δε θα γινόταν τίποτε και θα εξακολουθούσαμε να βρισκόμαστε στις σπηλιές να μιλάμε ο ένας με τον άλλο».

Η διάγνωση για το σύνδρομο γίνεται από εξειδικευμένους παιδαγωγούς και ψυχολόγους που παρατηρούν και καταγράφουν συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Πολλές φορές όμως, οι λιγότερο ειδικοί, μπερδεύουν μια εξέχουσα ευφυΐα με το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και το σύνδρομο Asperger.

Και δεν μπορούν οι γονείς να βγάλουν άκρη τι συμβαίνει με το παιδί τους.

Άνθρωποι που είναι ειδικοί στο σύνδρομο Asperger όπως οι Δρ. Teresa Bolick, Δρ. TonyAttwood και Δρ. Dierdre Lovecky γράφουν σχετικά με τις θετικές όψεις του συνδρόμου χωρίς να εστιάζουν στην ιδέα της ιδιοφυίας.

Ο Lovecky σημειώνει πως οι πάσχοντες από Asperger έχουν συχνά πολύ πλούσια λεξιλόγια, αναγνωρίζουν πρότυπα που οι άλλοι δεν μπορούν, και ακολουθούν ιδέες παρά τις ενδείξεις εναντίον των ιδεών αυτών, επειδή δεν επηρεάζονται εύκολα από τις γνώμες των άλλων.

Η ικανότητά τους να εστιάζουν σε λεπτομέρειες και η ανικανότητά τους να δουν τη συνολική εικόνα σημαίνει ότι συχνά μπορούν να καταλήξουν σε λύσεις προβλημάτων που κάποιοι άλλοι τις είχαν παραβλέψει.

Τους αρέσει συχνά να περνούν πολλές ώρες σε εργαστήρια ή μπροστά από οθόνες υπολογιστών επειδή δεν τους πειράζει να είναι μόνοι του χωρίς όλα αυτά να αποτελούν απόλυτο.

ΠΗΓΗ: Αutism Society

Σχετικά Άρθρα