ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασθενής που έλαβε μόσχευμα νεφρού χοίρου πήρε εξιτήριο

08 Απριλίου 2024, 07:00

images

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε γενετικά τροποποιημένο μόσχευμα νεφρού από χοίρο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Όπως ανακοινώθηκε, ο 62χρονος γύρισε στο σπίτι του δύο εβδομάδες μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH). Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της διαδικασίας μέχρι στιγμής έχει χαιρετιστεί από τους επιστήμονες ως ένα ιστορικό ορόσημο στον τομέα της μεταμόσχευσης.

Η είδηση κοινοποιήθηκε από την MGH, η οποία είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στην πόλη της Βοστώνης των ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση, το νοσοκομείο είπε ότι ο ασθενής, ο Richard "Rick" Slayman από το Weymouth της Μασαχουσέτης, πάλευε με νεφρική νόσο τελικού σταδίου και χρειαζόταν μεταμόσχευση. Οι γιατροί του μεταμόσχευσαν επιτυχώς ένα γενετικά επεξεργασμένο νεφρό χοίρου στο σώμα του σε μια 4ωρη χειρουργική επέμβαση στις 16 Μαρτίου. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι το νεφρό του κ. Slayman λειτουργεί τώρα καλά και δεν υποβάλλεται πλέον σε αιμοκάθαρση.

Σε δήλωσή του, ο Slayman είπε ότι το να μπορέσει να φύγει από το νοσοκομείο και να πάει σπίτι ήταν «μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές» της ζωής του.

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσω να περνάω χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που έχει επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μου για πολλά χρόνια. Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να βοηθήσω τον εαυτό μου, αλλά έναν τρόπο να δώσω ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», σημείωσε.

Ο νεφρός χοίρου που έλαβε τροποποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία eGenesis που εδρεύει στο Κέιμπριτζ για να αφαιρέσει "επιβλαβή γονίδια χοίρου και να προσθέσει ορισμένα ανθρώπινα γονίδια για να βελτιώσει τη συμβατότητά του με τον άνθρωπο", ανέφερε. Αν και αυτός είναι ο πρώτος νεφρός χοίρου που μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο, δεν είναι το πρώτο όργανο χοίρου που χρησιμοποιείται σε διαδικασία μεταμόσχευσης.

Δύο άλλοι ασθενείς έλαβαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς χοίρου, ωστόσο αυτές οι διαδικασίες ήταν ανεπιτυχείς καθώς οι λήπτες απεβίωσαν λίγες εβδομάδες αργότερα.



Σχετικά Άρθρα