ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασθενείς με COVID-19 που μπήκαν σε ΜΕΘ έχουν επί μήνες προβλήματα

01 Φεβρουαρίου 2022, 07:00

images

Οι περισσότεροι ασθενείς με COVID-19 που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, παρουσιάζουν σωματικές, ψυχολογικές ή γνωσιακές διαταραχές ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 246 ασθενείς από 11 νοσοκομεία στην Ολλανδία, ένα χρόνο μετά από νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω σοβαρής COVID-19. Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι το 74,3% των ασθενών  που επιβίωσαν, ανέφεραν σωματικά συμπτώματα, 26.2% συμπτώματα σχετιζόμενα με την ψυχική τους υγεία και 16.2% συμπτώματα που αφορούσαν τη γνωσιακή τους λειτουργία. Εξηγούν σχετικά με τη μελέτη:

"Σχεδόν 60% από τους ασθενείς οι οποίοι εργάζονταν πριν εισαχθούν στο νοσοκομείο, ανέφεραν μετά προβλήματα στην εργασία τους, ακόμα κι ένα χρόνο αργότερα, όπως είναι η ανάγκη να εργάζονται λιγότερες ώρες και η ανάγκη παράτασης της αναρρωτικής τους άδειας.

Τα δύο τρίτα των ασθενών ανέφεραν νέα σωματικά συμπτώματα ως αποτέλεσμα της νοσηλείας τους στη ΜΕΘ.  Μεταξύ των ασθενών που ανέφεραν συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα, το 17,9% ανέφερε άγχος και το 18,3% ανέφερε κατάθλιψη, ενώ το 9,8% των επιζώντων ανέφερε συμπτώματα μετατραυματικού στρες, ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία τους.

Η μελέτη αναδεικνύει τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η εισαγωγή στη ΜΕΘ λόγω COVID-19 ακόμα και ένα χρόνο μετά από τη νοσηλεία.  Με βάση τα ευρήματα αυτά, φαίνεται ότι είναι απαραίτητο οι ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για μακροπρόθεσμες επιπλοκές να ξεκινούν αποκατάσταση ήδη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στις ΜΕΘ".


Σχετικά Άρθρα