ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ασθένειες στην εφηβεία ίσως συνδέονται με ταχύτερη γήρανση

01 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Αν ήσασταν παχύσαρκοι, καπνίζατε ή είχατε κάποια ψυχολογική διαταραχή στην εφηβεία, ενδέχεται να γεράσετε πιο γρήγορα από τους συνομηλίκους σας ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έφηβοι ηλικίας 11 έως 15 ετών που ήταν παχύσαρκοι, κάπνιζαν ή έπασχαν από κάποια ψυχολογική διαταραχή, όπως άγχος, κατάθλιψη ή ΔΕΠΥ, γερνούσαν βιολογικά σχεδόν τρεις μήνες γρηγορότερα κάθε χρόνο από τους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από 910 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Dunedin, μια μακροχρόνια έρευνα που παρακολουθούσε την υγεία και τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων που γεννήθηκαν μεταξύ Απριλίου 1972 και Μαρτίου 1973 στο Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, παρακολουθώντας τους από την ηλικία των 3 έως τα 45 τους χρόνια.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι, μέχρι την ηλικία των 45 ετών, οι συμμετέχοντες που είχαν δύο ή περισσότερα από αυτά τα τρία γενικά προβλήματα υγείας - κάπνισμα, παχυσαρκία και ψυχολογικές διαταραχές – πέρα από το ότι, ως έφηβοι περπατούσαν 11,2 εκατοστά το δευτερόλεπτο πιο αργά, παρατηρήθηκε γήρανση του εγκεφάλου περίπου δυόμιση έτη νωρίτερα, καθώς και γήρανση προσώπου κατά σχεδόν τέσσερα χρόνια από εκείνους που δεν είχαν τέτοια προβλήματα στην εφηβεία.

Οι παράγοντες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για τη μέτρηση της γήρανσης περιελάμβαναν δείκτη μάζας σώματος, αναλογία μέσης-ισχίου, εξετάσεις αίματος, ορμόνες για ρύθμιση της όρεξης και αποθήκευση λίπους, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, τερηδόνα, περιοδοντική νόσο, καρδιοαναπνευστική ικανότητα και μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Η μελέτη εξέτασε επίσης μία τέταρτη παράμετρο για την υγεία, με πολύ διαφορετικά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες που είχαν άσθμα κατά την εφηβεία - οι περισσότεροι από τους οποίους έλαβαν και σχετική θεραπεία - δεν ήταν βιολογικά μεγαλύτεροι στην ηλικία των 45 ετών, σε σύγκριση με εκείνους χωρίς άσθμα. Αυτά τα ευρήματα παρέμειναν σταθερά ακόμη και όταν οι ερευνητές εξέτασαν πιθανούς παράγοντες που μπορεί να το δικαιολογούσαν, όπως κοινωνικοοικονομικά μειονεκτήματα ή δυσμενείς εμπειρίες παιδικής ηλικίας.

Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι ο εντοπισμός συνθηκών υγείας στην εφηβεία που σχετίζονται με ταχύτερη γήρανση θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να επιβραδύνουν τη γήρανση και να αποτρέψουν την κακή έκβαση της υγείας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με τη μελέτη.


Σχετικά Άρθρα