ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρκετές οι πιθανότητες φυσικής εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική

24 Ιουνίου 2023, 08:00

images

Η πιθανότητα να μείνει μία γυναίκα έγκυος με φυσικό τρόπο μετά την απόκτηση ενός παιδιού μέσω εξωσωματικής είναι αρκετά υψηλή, αγγίζοντας περίπου το 20% των περιπτώσεων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια, επισημαίνουν ερευνητές.

Αυτή η είδηση θα μπορούσε να δώσει ελπίδα σχετικά με τον προγραμματισμό μίας οικογένειας ή να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αντισύλληψη, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 5.000 γυναίκες.

Η υπογονιμότητα συνήθως διαγιγνώσκεται μόνο αφού ένα ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να συλλάβει εντός ενός έτους, παρά την προσπάθεια. Όμως, δεδομένου ότι η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία, οι γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών και όσοι γνωρίζουν ήδη ότι έχουν προβλήματα γονιμότητας, θα πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους νωρίτερα.

Τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να είναι μόνιμα ή να έρχονται και να φεύγουν και μπορεί να επηρεάσουν τον/την κάθε σύντροφο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που οδηγούν στην υπογονιμότητα που μπορούν να θεραπευθούν, αλλά για περίπου 1 στα 4 ζευγάρια μπορεί να μην είναι δυνατό να εντοπιστεί αυτός ο παράγοντας.

Η επικεφαλής συγγραφέας της νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, Δρ Annette Thwaites, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η φυσική εγκυμοσύνη μετά την απόκτηση μωρού με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι καθόλου σπάνια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις - από γυναίκες και επαγγελματίες υγείας - και αυτές που εκφράζονται συνήθως στα μέσα ενημέρωσης, ότι είναι ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός".

Η κλινική εμβρυολόγος Δρ Marta Jansa Perez, από τη British Fertility Society, δήλωσε με τη σειρά της: «Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της παροχής ακριβών πληροφοριών στους ασθενείς σχετικά με τις πιθανότητές τους για σύλληψη σε οποιοδήποτε [χρονικό] σημείο, ιδιαίτερα μετά τη γέννηση ενός μωρού εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Είναι καλό νέο το ότι ένα τόσο υψηλό ποσοστό γυναικών μπορεί να συλλάβει φυσικά μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περιπτώσεις όπου η ηλικία της γυναίκας είναι παράγοντας για την αρχική δυσκολία να συλλάβει ή υπάρχει σοβαρός παράγοντας ανδρικής υπογονιμότητας, θα ήταν σκόπιμο να αναζητήσετε θεραπεία για [να αποκτήσετε] ένα δεύτερο παιδί νωρίτερα παρά αργότερα».


Σχετικά Άρθρα