ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποτυχία για το εμβόλιο των εταιρειών CureVac

13 Οκτωβρίου 2021, 16:00

images

Η γερμανική φαρμακοβιομηχανία CureVac ανακοίνωσε χθες ότι εγκαταλείπει την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου της κατά της COVID-19.

Η εταιρία που ειδικεύεται στην τεχνολογία mRNA «θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19 στη δεύτερη γενιά» για το οποίο εργάζεται από κοινού με τη βρετανική GSK και ως εκ τούτου θα «αποσύρει» το παρόν εμβόλιο από την τρέχουσα διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)", ανέφεραν οι υπεύθυνοι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν απογοητεύοντας όσους περίμεναν το εμβόλιό τους με υψηλές προσδοκίες.

Η απόφαση αυτή ακυρώνει μάλιστα τη συμφωνία προ-παραγγελιών 405 εκατομμυρίων δόσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζει η εταιρία, που συνεχίζει τις συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για το εμβόλιο δεύτερης γενιάς την παρασκευή του οποίου ξεκινάει σύντομα.

«Η παγκόσμια μάχη κατά της COVID-19 συνεχίζεται και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε σε αυτήν αποφασιστικά με ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο«, αλλά «οι απαιτήσεις για μια αποτελεσματική μάχη κατά του ιού και των παραλλαγών που εμφανίζονται έχουν αλλάξει», εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθύνων σύμβουλος της CureVac, στη σχετική ανακοίνωση.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου τα οριστικά αποτελέσματα της κλινικής μελέτης μεγάλης κλίμακας που έδειχναν αποτελεσματικότητα μόνο 48%, ένα ποσοστό πολύ πιο κάτω από εκείνο των άλλων εμβολίων mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η CureVac επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο υποσχόμενο εμβόλιο δεύτερης γενιάς», το CV2CoV, για το οποίο οι πρώτες έρευνες δείχνουν «μια σαφή βελτίωση» σε σχέση με το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο, το CVnCoV, δηλώνει ο Ρίνο Ραπουόλι, επιστημονικός διευθυντής της GSK.

Η εταιρία βιοτεχνολογίας, που ιδρύθηκε το 2000 από τον ερευνητή Ίνγκμαρ Χερ, έναν πρωτοπόρο στην έρευνα για το mRNA, ήταν μεταξύ των πρώτων που ξεκίνησε τoν αγώνα δρόμου για την παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα