ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aποτελεσματικό εμβόλιο κατά του RSV; Ίσως να έχουμε σύντομα

03 Νοεμβρίου 2022, 10:00

images

Επιστήμονες σημειώνουν πρόοδο στη δημιουργία εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), την κύρια αιτία νοσηλείας στα βρέφη. 

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο RSV που χορηγήθηκε σε έγκυες ήταν κατά 70% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης από RSV σε βρέφη, από τη γέννηση έως τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Μάλιστα, η είδηση έρχεται σε μια στιγμή που τα κρούσματα RSV αυξάνονται διαρκώς, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρών παιδιών.

Αν και ο RSV προκαλεί συνήθως ήπια αναπνευστικά προβλήματα, όπως ρινική καταρροή και βήχα, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία ή σε έναν τύπο φλεγμονής των πνευμόνων που ονομάζεται βρογχιολίτιδα σε ευπαθείς ομάδες, όπως βρέφη και ηλικιωμένοι ενήλικες.

Μια πρόσφατη κλινική δοκιμή που χρηματοδοτήθηκε από την AstraZeneca, διαπίστωσε ότι ένα από τα υποψήφια εμβόλια ήταν 75% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων που απαιτούν νοσηλεία μεταξύ των βρεφών.

Κλινικές δοκιμές έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα εμβόλια RSV είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σε ηλικιωμένους και έγκυες (που μπορούν να περάσουν τα αντισώματα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα). Καθώς τα στοιχεία ήταν τόσο ελπιδοφόρα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να έχουμε έτοιμο ένα εμβόλιο RSV.

«Είναι πιθανό ότι μέσα σε ένα χρόνο οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα έχουν στη διάθεσή τους αρκετά εγκεκριμένα εμβόλια RSV», δήλωσε ο Δρ Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες.

«Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν τώρα να αναπτύξουν ένα εμβόλιο για ενήλικες (ένα παιδιατρικό εμβόλιο μπορεί να είναι λίγο πιο μακρινός στόχος) και οι δοκιμές εμβολίων φάσης 3 που μόλις παρουσιάστηκαν σε αρκετές συναντήσεις. είναι πολύ ελπιδοφόρες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», ανέφερε ο ίδιος.

Ενώ τα εμβόλια RSV πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα για ενήλικες σε ομάδες υψηλού κινδύνου μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε λίγο περισσότερο, έως ότου εγκριθεί και είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο RSV για παιδιά, προσέθεσε.

Τέλος, οι ειδικοί δημόσιας υγείας αναμένουν ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο για τον RSV εντός του έτους. Πρόσφατα στοιχεία από κλινικές δοκιμές, έχουν δείξει ότι ορισμένες από τις δόσεις του εμβολίου κατά του RSV που δοκιμάζονται είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη σοβαρής νόσου.


Σχετικά Άρθρα