ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποκαλύφθηκαν σπάνιες περιπτώσεις επίκτητης Nόσου Αλτσχάιμερ

31 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Τα πρώιμα συμπτώματα άνοιας σε 5 ενήλικες, μπορεί να συνδέονται με θεραπεία αυξητικής ορμόνης που έχει πλέον καταργηθεί και την οποία αυτοί έλαβαν πριν από δεκαετίες ως παιδιά. Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine, παρέχει τα πρώτα στοιχεία της ιατρικά επίκτητης Νόσου Αλτσχάιμερ σε ανθρώπους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πρώιμα συμπτώματα άνοιας των ασθενών μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της πιθανής μετάδοσης της αμυλοειδούς βήτα πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό της νόσου.

Η μη φυσιολογική συσσώρευση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα στον εγκέφαλο, σχετίζεται με τη Νόσο Αλτσχάιμερ και η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η μόλυνση από αμυλοειδές βήτα μπορεί να έχει σχέση με τα πρώιμα συμπτώματα άνοιας που εμφανίζουν οι ασθενείς στη μελέτη. Ωστόσο, τα ευρήματα δεν αναφέρουν ότι η Νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να είναι μεταδοτική ή να εξαπλωθεί, όπως ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, για παράδειγμα, αλλά εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το Αλτσχάιμερ και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.

Και οι 5 ενήλικες της μελέτης, είχαν ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ως παιδιά και έλαβαν αυξητικές ορμόνες που παρασκευάστηκαν με συγκεκριμένο τρόπο από πτώματα. Η υπόφυση βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, ή HGH, είναι μια φυσική ορμόνη που παράγει και απελευθερώνει ο αδένας, προάγοντας την ανάπτυξη στα παιδιά.

Στο διάστημα 1959 και 1985, αυτοί οι ασθενείς ήταν μεταξύ των τουλάχιστον 1.848 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβαν θεραπεία με ανθρώπινη αυξητική ορμόνη που προερχόταν από την υπόφυση ενός πτώματος, σύμφωνα με τη μελέτη. Εκείνη την εποχή, αυτή η θεραπεία χρησιμοποιήθηκε επίσης σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Η θεραπεία με αυτή τη μέθοδο διακόπηκε αφού διαπιστώθηκε ότι περιπτώσεις μιας σπάνιας εγκεφαλικής διαταραχής που ονομάζεται νόσος Creutzfeldt-Jakob, σχετίζονται με τη χορήγηση μολυσμένης ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης από πτώματα.



Σχετικά Άρθρα