ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποδείξεις ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύσει από Νόσο Αλτσχάιμερ

04 Ιουλίου 2022, 07:00

images

Μια νέα μελέτη παρέχει περισσότερες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ηλικιωμένων από τη Νόσο Αλτσχάιμερ.

Σε μια μεγάλη ομάδα ηλικιωμένων, εκείνοι που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της γρίπης είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες από τους μη εμβολιασμένους συνομηλίκους να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια 4 ετών.

"Η λοίμωξη από γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, ιδιαίτερα σε ενήλικες 65 ετών και άνω. Τα ευρήματα της μελέτης μας - ότι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας για τουλάχιστον μερικά χρόνια - προσθέτουν  κι άλλους λόγους στους ήδη επιτακτικούς για να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης ετησίως», είπε ο Avram Bukhbinder, MD, με την Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth, στο Χιούστον του Τέξας.

Τα νέα αυτά ευρήματα υποστηρίζουν παλαιότερες εργασίες των ίδιων ερευνητών που πρότειναν επίσης μια προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού κατά της γρίπης στον κίνδυνο άνοιας.

Η τελευταία μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 13 Ιουνίου στο Journal of Alzheimer's Disease. Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας οποιασδήποτε αιτιολογίας μετά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης σε επιλεγμένους πληθυσμούς, συμπεριλαμβανομένων βετεράνων και ασθενών με σοβαρές χρόνιες παθήσεις.

Ο Bukhbinder και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα για να δημιουργήσουν μια ομάδα 935.887 εμβολιασμένων κατά της γρίπης και παρόμοιου αριθμού μη εμβολιασμένων ενηλίκων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η διάμεση ηλικία των ατόμων στο αντίστοιχο δείγμα ήταν 73,7 έτη και το 57% ήταν γυναίκες. Όλοι ήταν ελεύθεροι από άνοια κατά τη διάρκεια της 6ετούς περιόδου μελέτης αναδρομής.

Κατά τη διάμεση παρακολούθηση 46 μηνών, 47.889 (5,1%) εμβολιασμένοι με τη γρίπη ενήλικες και 79.630 (8,5%) μη εμβολιασμένοι ενήλικες ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ. Ο κίνδυνος ήταν 40% χαμηλότερος στην εμβολιασμένη ομάδα (σχετικός κίνδυνος, 0,60, 95% CI, 0,59 – 0,61), ενώ η απόλυτη μείωση κινδύνου ήταν 0,034 (95% CI, 0,033 – 0,035).

«Η μελέτη μας δεν εξετάζει το μηχανισμό που κρύβει την προφανή επίδραση του εμβολιασμού κατά της γρίπης στον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, αλλά προσβλέπουμε σε μελλοντική έρευνα που θα διερευνήσει αυτό το σημαντικό ερώτημα», δήλωσε ο Bukhbinder.

«Ένας πιθανός μηχανισμός είναι ότι, βοηθώντας στην πρόληψη ή τον μετριασμό της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης και τη συστηματική φλεγμονή που ακολουθεί μια τέτοια λοίμωξη, το εμβόλιο της γρίπης βοηθά στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής που μπορεί να είχε συμβεί διαφορετικά», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα