ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από τι κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν ομάδα αίματος Α

04 September 2022, 09:00

images

Η "επιστημονική μόδα" των τελευταίων ετών, είναι να συνδέεται η ομάδα αίματος με διάφορες ιατρικές καταστάσεις, τάσεις, συμπτώματα και ασθένειες που κάποιοι ειδικοί παραδέχονται, και κάποιοι άλλοι χλευάζουν. Η τελευταία είδηση σε αυτό το πεδίο, αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια...

Όπως αναφέρουν Αμερικανοί ερευνητές, η ομάδα αίματος συνδέεται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού πριν από την ηλικία των 60 ετών. Μάλιστα, η ομάδα Ο έχει τον μικρότερο κίνδυνο, ενώ η Α το μεγαλύτερο. 

Τη μελέτη αυτή, έκαναν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπράξτον Μίτσελ και Στίβεν Κίτνερ, οι οποίοι τη δημοσίευσαν στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, αξιολόγησαν στοιχεία από 48 έρευνες που αφορούσαν συνολικά σχεδόν 17.000 ανθρώπους με ισχαιμικό εγκεφαλικό (από τους οποίους οι 5.825 το έπαθαν πριν από τα 60 έτη) και 576.353, χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η μετα-ανάλυση δείχνει ότι, οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α, έχουν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού πριν τα 60 τους, ενώ εκείνοι με ομάδα Ο έχουν 12% μικρότερο κίνδυνο πρώιμου εγκεφαλικού, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.

«Οι τύποι αίματος, πλην Ο, έχουν στο παρελθόν συνδεθεί με κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού. Τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης μάς, δείχνουν μια ισχυρότερη σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους τύπους αίματος και σε πρώιμο εγκεφαλικό, σε σχέση με εγκεφαλικό μετά τα 60, και ο κίνδυνος αφορά κυρίως τον τύπο αίματος Α», δήλωσε ο Μίτσελ.

Οι ερευνητές, τόνισαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος για την ομάδα αίματος Α, είναι πάντως πολύ μικρός και όσοι έχουν αυτή την ομάδα, δεν πρέπει να ανησυχούν ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να πάθουν πρόωρα εγκεφαλικό, ούτε χρειάζεται να μπουν στον κόπο να κάνουν χωρίς λόγο έξτρα ιατρικές εξετάσεις.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη την αιτία που η ομάδα αίματος Α έχει υψηλότερο κίνδυνο, αλλά πιθανώς έχει να κάνει με τους παράγοντες πήξης του αίματος, όπως τα αιμοπετάλια και τα κύτταρα στην επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης με πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο αίμα και παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη θρόμβων», κατέληξε ο Δρ Κίτνερ.


Σχετικά Άρθρα