ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αθώος ο εμβολιασμός κατά COVID-19 για την ανάπτυξη ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων

01 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Στο περιοδικό Neurology δημοσιεύτηκε πρόσφατα η εργασία των Γεωργίου Τσιβγούλη, καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, Ευάγγελου Γιαμαρέλλου- Μπουρμπούλη, καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Ανδρονίκης Νάσκα, καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Ηλία Τζαβέλλα, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ και Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, επίκουρου καθηγητή Παθολογίας – Σακχαρώδη Διαβήτη. Το εν λόγω άρθρο, αφορά τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των δεδομένων με σκοπό τη διερεύνηση του επιπολασμού των ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (ΙΑΕΕ), έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19. 

Το άρθρο και τα αποτελέσματα της ανάλυσης σχολιάζουν ο καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής, Γεώργιος Τσιβγούλης, η νευρολόγος Μαρία-Ιωάννα Στεφάνου και η νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.:

"Έπειτα από τη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συγκεντρώθηκαν συνολικά 16 μελέτες: 2 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές μελέτες, 11 μελέτες από μητρώα φαρμακοεπαγρύπνυσης και 3 μελέτες κοόρτης, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα για 17.481 ασθενείς που παρουσίασαν ΙΑΕΕ , έπειτα από εμβολιασμό για τη νόσο COVID-19 (782.989.363 εμβολιασμοί). Μέσω της ανάλυσης αυτών των δεδομένων, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των ασθενών με αυτήν την επιπλοκή ήταν 4,7 περιπτώσεις ανά 100.000 εμβολιασμoύς, χωρίς να υπάρχει κάποια διαφορά ως προς το είδος του εμβολίου που έλαβαν οι ασθενείς. 

Η ηλικία και το φύλο των ασθενών που εμφάνισαν ΙΑΕΕ (50% γυναίκες, μέση ηλικία 68 έτη) ήταν επίσης παρόμοια και ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου που χορηγήθηκε. Επιπλέον, δεν υπήρξε συσχέτιση των ΙΑΕΕ, έπειτα από εμβολιασμό με το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (TTS).

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι ο επιπολασμός που διαπιστώθηκε (< 5 περιπτώσεις ανά 100.000) είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν που περιγράφεται στις περιπτώσεις της ίδιας της νόσησης από τον ιό SARS-CoV-2 (1.500-5.000 ανά 100.000 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19). Επιπλέον, ο κίνδυνος ανάπτυξης ΙΑΕΕ μετά από εμβολιασμό, δεν φαίνεται να είναι μεγαλύτερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού.

Συμπερασματικά, δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 με την ανάπτυξη ΙΑΕΕ. Το παραπάνω άρθρο συγκαταλέχθηκε από τους εκδότες του περιοδικού Neurology (επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας), ανάμεσα στα πιο σημαντικά και ποιοτικά άρθρα για το έτος του 2022".


Σχετικά Άρθρα