ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αθροιστική κεφαλαλγία: Επώδυνη και δύσκολη στην αντιμετώπιση

21 Ιανουαρίου 2023, 08:00

images

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μία εκδήλωση έντονου πόνου που συχνά γίνεται αισθητή στη μία πλευρά του κεφαλιού και συχνά γύρω από το μάτι. Η σπάνια αυτή κατάσταση, που επηρεάζει περίπου το 0,1% του πληθυσμού, μπορεί να είναι εξουθενωτική. Τα άτομα που πάσχουν από αθροιστικές κεφαλαλγίες μπορούν να εμφανίσουν έως και 8 πονοκεφάλους την ημέρα, με κάθε μία να διαρκεί μεταξύ 15 και 180 λεπτών.

Η μελέτη συνέκρινε τα αρχεία εργασίας και τα δεδομένα υγείας 3.240 ατόμων που διαγνώστηκαν με αθροιστικές κεφαλαλγίες με 16.200 άτομα χωρίς αθροιστικές κεφαλαλγίες. Οι αθροιστικές κεφαλαλγίες συσχετίστηκαν με αύξηση άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των ψυχικών διαταραχών και των νευρολογικών ασθενειών. Πράγματι, το 92% των ατόμων στη μελέτη με αθροιστικές κεφαλαλγίες είχαν επίσης τουλάχιστον μία άλλη ασθένεια.

«Εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ότι τόσοι πολλοί ασθενείς υπέφεραν από πρόσθετες διαταραχές, αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναφέρουμε με συναδέλφους στην κλινική για να αξιολογήσουμε πώς αυτό επηρεάζει τη συνολική υγεία του ασθενούς, τις επιλογές θεραπείας και πώς μπορούμε να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη για να αποφύγουμε να καταλήξουν σε μακροχρόνια απουσία ασθένειας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Caroline Ran, ειδικός στην έρευνα στο Ινστιτούτο Karolinska, Σουηδία.

Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά τις αθροιστικές κεφαλαλγίες που επηρεάζουν τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 96% των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη με αθροιστικές κεφαλαλγίες είχαν μια επιπλέον ασθένεια σε σύγκριση με το 90% των ανδρών.

«Είδαμε ότι και στην ομάδα αναφοράς, η νοσηρότητα ήταν υψηλότερη στις γυναίκες. Είναι πιθανό, καθώς η αθροιστική κεφαλαλγία επηρεάζει ήδη σοβαρά τη ζωή αυτών των ασθενών, η προσθήκη μιας άλλης νοσηρότητας απλώς καθιστά αδύνατη την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, οδηγώντας σε απουσία λόγω ασθένειας και σύνταξη αναπηρίας», εξήγησε η Δρ Ran.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, τα άτομα με αθροιστικές κεφαλαλγίες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πάρουν ημέρες ασθενείας από εκείνους χωρίς, 63 ημέρες σε σύγκριση με 34 ημέρες αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα άτομα με αθροιστικές κεφαλαλγίες και μία άλλη ασθένεια έχασαν σχεδόν 4 φορές περισσότερες εργάσιμες ημέρες σε σύγκριση με εκείνους με αθροιστικές κεφαλαλγίες μόνο.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν ότι η έρευνα περιορίζεται από την έλλειψη πληροφοριών σχετικά με εκδηλώσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προσωπικών δεδομένων που σχετίζονται με συνήθειες τρόπου ζωής (κατανάλωση αλκοόλ, συνήθειες καπνίσματος και ΔΜΣ) που μπορεί να έχουν οδηγήσει στην υποτίμηση ορισμένων ασθενειών.


Σχετικά Άρθρα