ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα στην άρθρωση ώμου

16 Οκτωβρίου 2019, 08:52

images

Ο ώμος είναι μία άρθρωση που εκτελεί κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε τραυματισμούς.

Παλαιότερα, η μόνη θεραπευτική επιλογή ήταν το ανοιχτό χειρουργείο με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα όπως είναι μεγάλος τραυματισμός της άρθρωσης, πολυήμερη νοσηλεία του ασθενούς και ακινητοποίηση του ώμου με πόνο για πολλές εβδομάδες.

Σήμερα όμως, η πρωτοποριακή μέθοδος της αρθροσκόπησης έρχεται να λύσει τα παραπάνω προβλήματα, όπως εξηγεί ο Αναστάσιος Δεληγεώργης, ορθοπαιδικός χειρουργός-αθλητίατρος.

Η αρθροσκόπηση ώμου πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση κυρίως αρχόμενης αρθρίτιδας, βλαβών, κακώσεις του αρθρικού χόνδρου, δυσκαμψίας ώμου (ή παγωμένος ώμος), επιλεγμένα κατάγματα, εμμένουσα ασβεστοποιός τενοντίτιδα, ρήξη του τενοντίου πετάλου, ρήξη του επιχειλίου χόνδρου και συνδέσμων του ώμου σε εξαρθρήματα ή οξεία και χρόνια αστάθεια, παθήσεις του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός, παθήσεις του αρθρικού υμένα, πίεση υπερπλάτιου νεύρου, σύνδρομο πρόσκρουσης και ύπαρξη ελεύθερων ενδοαρθρικών σωμάτων.

Ο oρθοπαιδικός χειρουργός με την χρήση του αρθροσκόπιου μπορεί να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης και να διαγνώσει με μεγάλη ακρίβεια τις όποιες βλάβες, ακόμα και τις πολύ μικρές, και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία της άρθρωσης.

Στη συνέχεια μπορεί να επιδιορθώσει τις ενδοαρθρικές και περιαρθρικές βλάβες με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων, πολύ λεπτών εργαλείων και εμφυτεύσιμων αδρανών υλικών, όπως ράμματα και άγκυρες.

 Ενδεικτικά, μπορεί να προχωρήσει σε αποκατάσταση τενόντων που έχουν υποστεί ρήξη, σε λύση συμφύσεων, σε επιδιόρθωση βλαβών που έχουν προέλθει από εξάρθρημα (π.χ. αποκατάσταση του επιχείλιου χόνδρου).

Η αρθροσκόπηση του ώμου διαρκεί περίπου μία ώρα και πραγματοποιείται με συνδυασμό περιοχικής και ελαφριάς γενικής αναισθησίας ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς και ο ασθενής επιστρέφει την ίδια ημέρα σπίτι του.

Μετά το χειρουργείο προτείνεται συνήθως η χρήση εδικής ανάρτησης ώμου για τις πρώτες ημέρες η οποία επιτρέπει να γίνεται χρήση του χεριού για τις καθημερινές βασικές λειτουργίες.

 Μετεγχειρητικά συνήθως δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος και χορηγούνται προληπτικά για τις πρώτες ημέρες απλά παυσίπονα από το στόμα.

Σχετικά Άρθρα