ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντικρουόμενα μηνύματα για την πανδημία από χώρα σε χώρα

29 Οκτωβρίου 2021, 10:00

images

Την ώρα που οι κάτοικοι του Κιέβου στην Ουκρανία υποχρεούνται να επιδεικνύουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για να εισέρχονται σε εστιατόρια, γυμναστήρια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς από τη Δευτέρα, η Βρετανία περνά σε μείωση των χωρών με απαγόρευση εισόδου των πολιτών τους στα εδάφη της, και η Ουγγαρία εξετάζει την περίπτωση επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού στους εργαζόμενους...

Το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ 26.071 νέων μολύνσεων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Τα στοιχεία του υπουργείου κάνουν επίσης λόγο για 576 θανάτους  σχετιζόμενους με τον νέο κορωνοϊό μέσα σε μια μέρα. «Η Ουκρανία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα για όλη τη διάρκεια της πανδημίας σε καθέναν από τους δείκτες, τον αριθμό των νέων ημερήσιων κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βίκτορ Λιάσκο. Το σύνολο των κρουσμάτων COVID-19 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 2,85 εκατομμύρια, με 66.204 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, τη Μεγάλη Βρετανία, επτά κράτη έχουν απομείνει στην κόκκινη λίστα της Βρετανίας, στην οποία βρίσκονται οι χώρες υψηλού κινδύνου όσον αφορά στο επιδημιολογικό φορτίο. Σύμφωνα με το BBC, οι επτά χώρες πρόκειται σύντομα να αφαιρεθούν από τη λίστα. Ταξιδιώτες από την Κολομβία, το Περού, τον Παναμά, τη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή, το Εκουαδόρ, δεν θα απαιτείται να μένουν σε ξενοδοχείο καραντίνας για 10 ημέρες. Ωστόσο, εάν ο κορωνοϊός παρουσιάσει έξαρση σε μια χώρα, τότε πιθανόν να ξαναμπεί στην "κόκκινη" λίστα. Από τον Φεβρουάριο, πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν μείνει σε ξενοδοχεία καραντίνας. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες που φτάνουν στην Αγγλία θα πρέπει να επιδεικνύουν μόνο αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο ...δημοκρατικοί ως προς τους εμβολιασμούς και τα μέτρα προφύλαξης. Η ουγγρική κυβέρνηση άνοιξε χθες το δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την ώρα που ο αριθμός των μολύνσεων από την COVID-19 αυξάνεται ραγδαία.

«Οι επιχειρήσεις μπορούν πλέον να απαιτούν τον εμβολιασμό του προσωπικού τους», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γκέργκελι Γκούλιας, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν. Όσοι δεν τηρήσουν τις οδηγίες «θα πρέπει να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών και μπορεί να απολυθούν μετά από ένα έτος», ενώ η «κυβέρνηση ως εργοδότης» θα δώσει κι η ίδια το παράδειγμα, διευκρίνισε ο ίδιος, καλώντας τις τοπικές αρχές να πράξουν τα δέοντα. 

Επιπλέον, η χρήση της μάσκας θα γίνει «υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς από την 1η Νοεμβρίου». Η Ουγγαρία σταμάτησε την 21η Μαΐου τους περισσότερους από τους περιορισμούς, κρίνοντας επαρκές το επίπεδο εμβολιασμού σε αυτή τη χώρα των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Χθες όμως, η Ουγγαρία κατέγραψε 4.039 νέα κρούσματα και 45 θανάτους

Σχετικά Άρθρα