ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντηλιακή προστασία δεν παρέχει μόνο μία κρέμα...

17 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Με τον ήλιο να είναι ψηλά αυτήν την εποχή περί τις 12 ώρες ημερησίως και τις θερμοκρασίες να έχουν χτυπήσει "κόκκινο", είναι σημαντικό να παρέχουμε στον εαυτό μας και τα παιδιά την κατάλληλη αντηλιακή προστασία. Αλλά αρκεί η αντηλιακή κρέμα που βάζουμε όταν πάμε στην παραλία; 

Καταρχάς στις μεσογειακές χώρες, πρέπει να φοράμε αντηλιακή κρέμα προσώπου καθόλη την διάρκεια του χρόνου. Άνδρες και γυναίκες μετά τα 18 χρόνια χωρίς καμία εξαίρεση. Ειδικά δε όσοι άνδρες δεν έχουν αρκετά μαλλιά στο κεφάλι αλλά και όσοι εργάζονται στο ύπαιθρο, πρέπει να προστατεύονται όλο το χρόνο με μια αντηλιακή προσώπου.

Ομοίως, πρέπει να προστατεύονται και τα μάτια μας με απορροφητικά, καλή ποιότητας γυαλιά ηλίου. Ακόμα και το χειμώνα, η ηλιοφάνεια είναι αρκετή στην ευλογημένη αυτή γωνιά της Μεσογείου και τα μάτια μπορούν καθώς μεγαλώνουμε να αποκτήσουν προβλήματα που σχετίζονται με την ηλιακή ακτινοβολία. Τον χειμώνα βέβαια μπορούμε να φοράμε γυαλιά με πιο ανοιχτό χρώμα φακούς ενώ το καλοκαίρι τα μαύρα και τα πολύ σκούρα καφέ και γκρι είναι τα καταλληλότερα.

Ειδικά από τον μήνα Απρίλιο και μετά, που ο ήλιος αρχίζει να "καίει", όσοι έχουν λίγα μαλλιά, όσοι είναι πολύ ξανθοί, οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά είναι χρήσιμο να φορούν καπέλο όταν πρόκειται να μείνουν παραπάνω από μισή ώρα κάτω από τον ήλιο. Κι αν υπάρχουν ελιές στο δέρμα (σπίλοι) είναι καλό να εξετάζονται κάθε φθινόπωρο από έναν δερματολόγο που θα πιστοποιήσει ότι δεν έχουν εξαλλαχθεί από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Τα βρέφη και τα νήπια μέχρι 5 ετών χρειάζονται ειδική προστασία... Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής εταιρείας αναφέρουν:

- Όχι στην έκθεση του δέρματος τον παιδιών στον μεσημεριανό ήλιο παραπάνω από 15 λεπτά. 

- Τα βρέφη πρέπει να πηγαίνουν στην παραλία με λευκά μακό ρούχα και λευκό καπέλο τις ώρες 8-11 και μετά τις 6 το απόγευμα. Και δεν πρέπει να τα έχουμε κάτω από ομπρέλα πολλές ώρες καθώς κάτω από τις ομπρέλες οι ακτινοβολίες του ήλιου εκτρέπονται πάνω κάτω δημιουργώντας ένα αόρατο πλέγμα που δεν βλάπτει τους μεγάλους και τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά μπορεί να βλάψει τα βρέφη.

-Τα παιδιά μέχρι 5 ετών αν παίζουν στην παραλία παραπάνω από μισή ώρα πρέπει να φορούν λευκό μακό και καπέλο. Στα εκτεθειμένα μέλη τους (χέρια και πόδια) πρέπει να βάζουμε τακτικά παιδικό αντηλιακό.

- Κάθε έγκαυμα που παθαίνουμε μέχρι τα 5 έτη λειτουργεί αθροιστικά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καρκίνο του δέρματος στην ενήλικη ζωή.

Σχετικά Άρθρα