ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανοσοποιητικό σύστημα κι εμβολιασμός: Όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα

27 Ιουνίου 2022, 07:00

images

Τα εμβόλια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στους ηλικιωμένους από ό,τι στους νέους, καθιστώντας τους πρώτους πιο επιρρεπείς σε σοβαρές λοιμώξεις – γεγονός που έγινε ευρέως εμφανές κατά τη διάρκεια της πανδημίας-, αναφέρει το Horizon: The EU Research and Innovation Magazine.

Το ερώτημα γιατί μειώνεται η ισχύς των εμβολίων είναι ελάχιστα απαντημένο και οι επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μια νέα γενιά εμβολίων και στρατηγικών εμβολιασμού που προσφέρουν ισχυρή προστασία δια βίου.

«Γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει με την ηλικία και ότι αυτό έχει τεράστιες συνέπειες στην υγεία», δήλωσε η Δρ Debbie Van Baarle, καθηγήτρια Ανοσολογίας Εμβολιασμών στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Groningen και στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων της Ολλανδίας. «Ωστόσο, η έκταση και η ακριβής φύση αυτών των αλλαγών και το τι μπορούμε να μάθουμε για να βελτιώσουμε τα εμβόλια είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Με περισσότερες πληροφορίες, θα μπορούσαμε να κάνουμε τα εμβόλια καλύτερα για κάθε ασθενή, σε κάθε στάδιο της ζωής του» συμπληρώνει.

Το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, κι έχει μια σειρά από εξειδικευμένα μόρια και κύτταρα που συνεργάζονται για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση και να επαναφέρουν το σώμα σε κατάσταση ισορροπίας (γνωστή ως ομοιόσταση) μετά από μια περίοδο επιβαρυμένης υγείας.

Οι μελετητές αναζητούν συνεχώς παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων τα οποία ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στον τακτικό εμβολιασμό, ώστε να γνωρίζουν ποιοι μπορεί να χρειάζονται διαφορετικό τρόπο εμβολιασμού.

«Αν ανακαλύψουμε ότι ένα συγκεκριμένο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν ανταποκρίνεται τόσο καλά στα εμβόλια μετά από μια ορισμένη ηλικία, τότε θα χρειαστεί να θέσουμε ερωτήματα γύρω από αυτό», δήλωσε η Van Baarle.

«Για παράδειγμα, πρέπει να ενεργοποιούμε το ανοσοποιητικό σύστημα σε μικρότερη ηλικία, όταν είναι ακόμα ιδιαίτερα ισχυρό;» αναρωτήθηκε. «Θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε διαφορετική τεχνολογία εμβολίων για ηλικιωμένους ή διαφορετικά ανοσοενισχυτικά εμβολίων (ουσίες που προστίθενται σε ένα εμβόλιο για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση) για άτομα σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα;»...

Στο πλαίσιο της μελέτης της καθηγήτριας Van Baarle, εθελοντές ηλικίας 25-90 ετών έδωσαν δείγματα αίματος μετά τη λήψη του εμβολίου για τη γρίπη και στη συνέχεια του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο. Οι ερευνητές αναλύουν αυτά τα δείγματα, παρατηρούν την ανοσολογική απόκριση σε πολλαπλά επίπεδα και αναζητούν μοτίβα σε αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στα μόρια (π.χ. αντισώματα) και στα κύτταρα (ορισμένα από τα οποία παράγουν αντισώματα) που είναι πιο κρίσιμα για την ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου.

«Ψάχνουμε για παράγοντες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό ατόμων που ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στον τακτικό εμβολιασμό, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι μπορεί να χρειάζονται διαφορετικό τρόπο εμβολιασμού», δήλωσε καταληκτικά η Van Baarle.


Σχετικά Άρθρα