ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανθεκτικά μικρόβια στα αντιβιοτικά: Ίσως φταίνε και χημικές ουσίες

17 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Με την Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίσταση στα Αντιβιοτικά να εορτάζεται αύριο 18/11, βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέες έρευνες για το μέγιστο αυτό πρόβλημα που στοιχίζει σε χιλιάδες ζωές ανθρώπων παγκοσμίως. Σε μία από αυτές, ερευνητές εξέτασαν τα λύματα των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Οντάριο και ανακάλυψαν ότι η τρικλοζάνη, μία χημική ουσία που περιλαμβάνεται συχνά σε είδη οικιακής χρήσης, όπως σαπούνια χεριών, οδοντόκρεμες και προϊόντα καθαρισμού βρίσκεται σε πληθώρα δειγμάτων...

«Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά αντιβιοτικά στα λύματα, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πλειονότητα της αντιβακτηριακής δράσης συνδέεται άμεσα με την τρικλοζάνη», ανέφερε η Holly Barrett, υποψήφια διδάκτορας στην ομάδα του Peng και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Όταν τα βακτήρια εκτίθενται σε περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις αντιβιοτικών ουσιών, αναγκάζονται να μεταλλαχθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά, ώστε να επιβιώσουν. Άρα, σε σημεία όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, υπάρχει μεγάλη δημιουργία υπερβακτηρίων. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μεταξύ 2014 και 2016, 700.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο αποδίδονται στα υπερβακτήρια.

Το 2016, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, απαγόρευσε τη χρήση της τρικλοζάνης σε αντιβακτηριακά υγρά σαπούνια και, ένα χρόνο αργότερα, σε τοπικά αντισηπτικά, που βρέθηκαν σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Barrett, η τρικλοζάνη χρησιμοποιείται ακόμη σε οικιακά και καλλυντικά προϊόντα, αλλά και χώρους υγειονομικής περίθαλψης. 

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη οι ρυθμιστικοί φορείς υγείας να επαναξιολογήσουν τη χρήση της τρικλοζάνης. Είναι αναγκαίο να ληφθούν περισσότερα μέτρα», κατέληξε η Barrett.

Σχετικά Άρθρα