ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aνιχνεύουν βιοδείκτες της ΙΦΝΕ σε εξετάσεις αίματος χρόνια πριν από τη διάγνωση

10 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Οι βιολογικές αλλαγές μπορούν να ανιχνευθούν στις αιματολογικές εξετάσεις έως και 8 χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου του Crohn και έως και 3 χρόνια πριν από την ιδιοπαθή διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αυτό υποδηλώνει ότι αλλαγές που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως αυτές οι δύο καταστάσεις μπορεί να υποβόσκουν στον οργανισμό πολύ πριν οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cell Reports Medicine, οι ερευνητές ήλπιζαν να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στον οργανισμό λίγα χρόνια πριν από τη διάγνωση της ΙΦΝΕ. Επικεντρώθηκαν σε τυπικές εξετάσεις αίματος για επίπεδα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, κύτταρα που βρίσκονται συνήθως στο αίμα και δείκτες φλεγμονής.

Εξέτασαν τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για περίπου 20.000 ασθενείς στη Δανία που διαγνώστηκαν με IBD μεταξύ 2008 και 2018, με αποτελέσματα δοκιμών διαθέσιμα έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση της ΙΦΝΕ. Για να συγκρίνουν τα στοιχεία, εξέτασαν αρχεία από την ίδια περίοδο για 4,6 εκατομμύρια άτομα χωρίς ΙΦΝΕ, τα οποία ανήκαν στην ομάδα ελέγχου.

Σε ασθενείς με ΙΦΝΕ, υπήρχαν αλλαγές στην πλειονότητα αυτών των εξετάσεων έως και 8 χρόνια πριν από τη διάγνωση της νόσου του Crohn και σε περισσότερες από τις μισές δοκιμές έως και 3 χρόνια πριν από τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να ανιχνεύσουν αυτές τις μικρές διαφορές μεταξύ των ασθενών με ΙΦΝΕ και των ασθενών της ομάδας ελέγχου, επειδή είχαν πρόσβαση σε μια εθνική ηλεκτρονική βάση δεδομένων υγείας σε μια χώρα με δωρεάν σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Τα ευρήματα από τη νέα μελέτη, θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους ερευνητές να σχεδιάσουν έναν τρόπο για να εντοπίσουν ποια άτομα μπορεί να βρίσκονται στην προκλινική φάση της ΙΦΝΕ, όπως αποκαλούν οι ερευνητές την περίοδο προτού οι ασθενείς εμφανίσουν συμπτώματα.

Ως αποτέλεσμα, «η έρευνά μας θα μπορούσε να βοηθήσει [να προβλέψει] ποιος θα μπορούσε να πάσχει από ΙΦΝΕ και, επομένως, να ξεκινήσει θεραπεία νωρίτερα, κάτι που θα βελτίωνε σημαντικά την ποιότητα ζωής του», ανέφερε σε δελτίο τύπου η συγγραφέας της μελέτης Marie Vestergaard, διδακτορική φοιτήτρια στο Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease, στο Πανεπιστήμιο Aalborg στη Δανία.

Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, το μοντέλο των ερευνητών δεν είναι απολύτως ακριβές στην πρόβλεψη του ποιος κινδυνεύει από ΙΦΝΕ, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο.

Σχετικά Άρθρα