ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνιση μεταχείριση γυναικών για καρδιαγγειακά επεισόδια

17 Οκτωβρίου 2019, 08:11

images

Οι γυναίκες λαμβάνουν χειρότερη θεραπεία σε σύγκριση με τους άνδρες, όταν παθαίνουν καρδιακό επεισόδιο.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην εν λόγω έρευνα έλαβαν μέρος 48.282 άτομα (47% γυναίκες, 53% άνδρες), ύποπτα για καρδιακή προσβολή, σε 10 νοσοκομεία της Σκωτίας.

Αρχικά χορηγήθηκε το ίδιο ποσοοστό τροπονίνης σε άνδρες και γυναίκες, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκαν νέες τιμές ειδικά για άνδρες και γυναίκες (16 ng /L τροπονίνης στις γυναίκες και 34 ng /L στους άνδρες). Και μετά καταγράφηκε η θεραπεία που έλαβαν και αν έπαθαν άλλη καρδιακή προσβολή ή αν πέθαναν.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, οι γυναίκες είχαν τις μισές πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες για να λάβουν τις συνιστώμενες θεραπείες σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.

Κι ενώ υπήρξε βελτίωση στη διάγνωση, αυτή δεν οδήγησε σε μείωση του αριθμού των γυναικών που έπαθαν και άλλη καρδιακή προσβολή ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο εντός ενός έτους.

Ο Δρ Ken Lee, ερευνητής στο British Heart Foundation, ανέφερε ότι «αντιμετωπίζοντας μια βιολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχουμε βελτιώσει με επιτυχία τη δοκιμή για να ανιχνεύσουμε περισσότερες γυναίκες που είχαν καρδιακή προσβολή».

Πρόσθεσε ότι είναι πλέον σημαντικό το τεστ αίματος τροπονίνης, με διαφορετικά όρια για άνδρες και γυναίκες, να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τη θεραπεία και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες στη φροντίδα ανδρών και γυναικών με καρδιακή προσβολή.

Η Δρ Sonya Babu-Narayan, αναπληρώτρια διευθύντρια στο British Heart Foundation, συμπλήρωσε ότι «είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι εξατομικευμένες εξετάσεις αίματος για άντρες και γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη διάγνωση καρδιακών προσβολών».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αυτή η πρόοδος στη διάγνωση πρέπει να μεταφραστεί σε καλύτερη θεραπεία και βελτιωμένες πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακές προσβολές για τις γυναίκες. Με περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση μπορούμε να κλείσουμε αυτό το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων».

Σχετικά Άρθρα