ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία στη Βρετανία για το θάνατο ασθενών μετά από βαριατρικές επεμβάσεις στην Τουρκία

22 Μαρτίου 2023, 07:00

images

Επτά Βρετανοί πολίτες που ταξίδεψαν στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, πέθαναν μετά από τις εγχειρήσεις τους εκεί, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Άλλοι επέστρεψαν σπίτι με σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από επεμβάσεις "γαστρικού μανικιού", κατά τις οποίες αφαιρείται περισσότερο από το 70% του στομάχου.

Οι επεμβάσεις, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, επειδή μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι να εγκριθεί η εν λόγω επέμβαση από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), μερικοί αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξίδια στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια. Βρετανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των ασθενών που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία και έχουν επιστρέψει με σοβαρές επιπλοκές αυξάνονται διαρκώς.

Περίπου 1 φορά την εβδομάδα, ένας «ιδιαίτερα αδιάθετος» ασθενής φτάνει στο αεροδρόμιο του Newcastle από την Τουρκία και μεταφέρεται κατευθείαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με το Δρ Sean Woodcock, σύμβουλο στο Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προσφέρεται συνήθως μόνο σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 40 ή περισσότερο. Ο ΔΜΣ ενός ατόμου υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν τύπο που περιλαμβάνει τη διαίρεση του βάρους του με το ύψος του.

Το BBC και η ομάδα UK Insight επικοινώνησαν με 27 τουρκικές κλινικές για να ελέγξουν αν θα δέχονταν κάποιον για θεραπεία ο οποίος θεωρήθηκε ότι έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) – δηλαδή μεταξύ 20 και 25. 6 από τις κλινικές που προσέγγισαν και εάν θα δέχονταν κάποιον με ΔΜΣ 24,5 για ακραία χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Το BBC διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες κλινικές που αρνήθηκαν τη θεραπεία, στην πραγματικότητα ενθάρρυναν τους ασθενείς να πάρουν βάρος, για να μπορέσουν να γίνουν δεκτοί για χειρουργική επέμβαση.

Τέλος, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει ότι δοκιμάζει νέες θεραπείες για την παχυσαρκία και συνιστά σε όσους ταξιδεύουν στην Τουρκία να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους και τις ανάγκες μετέπειτα φροντίδας.



Σχετικά Άρθρα