ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άνδρες και Sars-Cov-2: Εντοπίστηκε και άλλος παράγοντας σύνδεσης

29 Ιουνίου 2020, 07:00

images

Δύο μελέτες που διεξήχθησαν στην Ισπανία υποδεικνύουν έναν ακόμα παράγοντα που καθιστά τους άνδρες πιο ευάλωτους στον Sars-Cov-2. Κι αν όχι όλους, τότε αυτούς που έχουν το πολύ συχνό χαρακτηριστικό της ανδρογενούς αλωπεκίας (φαλάκρα).

Η ανδρογενής αλωπεκία προκαλείται εν πολλοίς από τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων στον οργανισμό. Και τα ανδρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο για να μπορέσει ο SARS-CoV-2 να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων αυξάνουν με τη σειρά τους τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης και θανάτου από Covid-19.

Και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένας παράγοντας που συνδέει το ανδρικό φύλο με το νέο κορωνοϊό. Από την αρχή της πανδημίας κατέστη σαφές ότι ο ιός αυτός προσβάλλει περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες. Κι ενώ στην αρχή η ιατρική κοινότητα θεωρούσε ότι αυτό σχετίζεται με το ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, το επόμενο διάστημα έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που καθιστούν το ανδρικό φύλο πιο ευάλωτο στη σοβαρή νόσο.

Στο θέμα φαίνεται να συμμετέχουν επίσης οι ορμόνες του φύλου που επιδρούν στην ικανότητα του SARS-CoV-2 να εισχωρεί στα κύτταρα και να ανοίγει τον "δρόμο" στην σοβαρή λοίμωξη.

Οι νέες μελέτες

Στην πρώτη από τις δύο μελέτες, ελέγχθηκαν 122 άνδρες ασθενείς με Covid-19 που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Το 79% ήταν φαλακροί. Στη δεύτερη έρευνα, οι άνδρες ασθενείς με αλωπεκία ήταν επίσης η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων με Covid-19.

Η ανδρογενής αλωπεκία σχετίζεται με τα υψηλά ποσοστά της διϋδροτεστοστερόνης, ένα παράγωγο της τεστοστερόνης και ένα από τα ανδρογόνα των ορμονών του ανδρικού φύλου. O νέος συσχετισμός μεταξύ ανδρογόνων, αλωπεκίας και Covid-19 θα πρέπει να επαληθευθεί σε μεγάλα πληθυσμιακά δείγματα, πριν οι επιστήμονες αποφανθούν για το αν τα υψηλά επίπεδα της διϋδροτεστοστερόνης είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρότερη νόσηση από Covid-19.

Όπως είναι γνωστό, ο SARS-CoV-2 εισχωρεί στα κύτταρα των πνευμόνων όταν η πρωτεΐνη S (ακίδα) «αγκριστρώνεται» στους πρωτεϊνικούς υποδοχείς ACE2 που υπάρχουν στην επιφάνεια των κυττάρων. Το ένζυμο TMPRSS2 διασπά την πρωτεΐνη S επιτρέποντάς της να συνδεθεί στον υποδοχέα ACE2. Αυτό επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στο κύτταρο. Το γονίδιο που κωδικοποιεί το TMPRSS2 ενεργοποιείται όταν οι ανδρικές ορμόνες και ειδικά η διϋδροτεστοστερόνη (DHT), προσδένονται στον υποδοχέα των ανδρογόνων.

Κατά συνέπεια, όσες περισσότερες οι ανδρικές ορμόνες στον οργανισμό, τόσοι περισσότεροι οι υποδοχείς ανδρογόνων, τόσο μεγαλύτερη και η παρουσία του TMPRSS2 άρα και ευκολότερη η είσοδος του κορωνοϊού στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τώρα πιστεύεται ότι αν τα ανδρογόνα σχετίζονται με τη νόσο, τότε ενδεχομένως να μπορούν να αποτελέσουν και τη βάση για νέα μέτρα προφυλακτική αγωγή ή και θεραπείας της λοίμωξης. Και ήδη υπάρχουν σκευάσματα που αναστέλλουν τα ανδρογόνα και είναι εγκεκριμένα για άλλες παθήσεις. Μάλιστα σε μελέτη που έγινε στην Ιταλία σε νοσηλευόμενους άνδρες με Covid-19, έδειξε ότι το ποσοστό στη λοίμωξης ήταν τέσσερις φορές χαμηλότερο στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη που έπαιρναν αναστολείς ανδρογόνων.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι μια δόση αντι-ανδρογόνων σε κάποιο που έχει βρεθεί να είναι θετικός στον νέο κορωνοϊό ή έχει μόλις εκτεθεί σε αυτόν, ίσως να μειώνει την πιθανότητα του ιού να εδραιωθεί στον οργανισμό. Βέβαια αυτό θα πρέπει να τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα