ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναζητώντας νέους παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

24 Φεβρουαρίου 2024, 08:00

images

Περίπου 20,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, κατέληξαν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2021, γεγονός αναδεικνύει τα προβλήματα αυτά υγείας υπεύθυνα για το 1/3 του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Αν και υπάρχουν ορισμένοι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, του οικογενειακού ιστορικού και της εθνότητας, υπάρχουν αρκετές αιτίες καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορούν να προληφθούν, όπως η παχυσαρκία, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και η έλλειψη αρκετής σωματικής δραστηριότητας.

Τώρα, ερευνητές από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Cleveland Clinic Lerner έχουν προσθέσει στη λίστα των δυνητικά τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου με μια νέα μελέτη που αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα μιας βιταμίνης Β που ονομάζεται νιασίνη μπορεί να συσχετίζονται με τις  καρδιαγγειακές νόσους.

Η εύρεση μιας πιθανής σχέσης μεταξύ νιασίνης και καρδιακών παθήσεων δεν ήταν η αρχική πρόθεση αυτής της μελέτης, δήλωσε στο Medical News Today ο Dr. Stanley Hazen, διευθυντής του Κέντρου Καρδιαγγειακής Διαγνωστικής & Πρόληψης και διευθυντής του Center for Microbiome & Human Health στο Cleveland Clinic Lerner Research Institute και ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης.

«Ο αρχικός μας στόχος ήταν να εντοπίσουμε νέες οδούς που συμβάλλουν στην καρδιακή νόσο. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με στόχο (π.χ. χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση, διαβήτη κ.λπ.), η πλειονότητα των συμβάντων (καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, θάνατος) συνεχίζει να συμβαίνει ή στην καλύτερη περίπτωση, μειώνουμε το ποσοστό συμβάντων κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλα μονοπάτια που δεν αντιμετωπίζουμε», εξήγησε ο Δρ Hazen.

Ο Δρ Hazen είπε ότι αυτός και η ομάδα του αναζητούσαν ενώσεις στο αίμα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μελλοντική εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή θανάτου ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου.

«Εντοπίστηκε η ένωση 4PY που συνδέεται με μελλοντικά συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου — αρχικά σε μια κοόρτη των ΗΠΑ, στη συνέχεια σε μια κοόρτη των ΗΠΑ και περαιτέρω επικύρωση σε μια ευρωπαϊκή κοόρτη», συνέχισε.

«Στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε προκλινικές μελέτες και μελέτες βασισμένες σε κύτταρα - όλες οι οποίες έδειξαν ότι αυτή η ένωση συμβάλλει στην αγγειακή φλεγμονή. Το 4PY, αποδεικνύεται, είναι ένα προϊόν διάσπασης που παράγεται από περίσσεια νιασίνης», είπε ο ίδιος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Σχετικά Άρθρα