ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναπτύσσουν εισπνεόμενο τεστ ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα

21 Μαρτίου 2024, 07:00

images

Όπως συμβαίνει με κάθε τύπο καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη διαχείρισή του και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Μελέτες δείχνουν ότι το μέσο ποσοστό 5ετούς επιβίωσης από καρκίνο του πνεύμονα στις ΗΠΑ αγγίζει το 18%, αλλά αυτό το ποσοστό εκτινάσσεται έως και στο 55%, όταν αυτός εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο. Τώρα, ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει έναν νέο τρόπο για την ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα στα πρώτα του στάδια χρησιμοποιώντας μια συσκευή εισπνοής και ένα απλό τεστ ούρων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Science Advances.

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί αισθητήρες νανοσωματιδίων που εισπνέονται μέσω της χρήσης συσκευής εισπνοών, προκειμένου να ανιχνευθεί ο καρκίνος.

«Τα νανοσωματίδια έχουν κατασκευαστεί για να ενεργοποιούνται από συμπτώματα ασθενειών στο μικροπεριβάλλον του όγκου, απελευθερώνοντας τους γραμμωτούς κώδικες DNA στην κυκλοφορία του αίματος, οι οποίοι στη συνέχεια φιλτράρονται στα ούρα», ανέφερε ο Qian Zhong, ερευνητής στο MIT και συν-επικεφαλής αυτής της μελέτης.

«Αναλύουμε αυτά τα «δακτυλικά αποτυπώματα» των ούρων χρησιμοποιώντας μια ποσοτική ανάλυση πλευρικής ροής», πρόσθεσε. «Τα αποτελέσματα μπορούν να ληφθούν … μέσα σε 20 λεπτά».

Αυτό το νέο τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του πνεύμονα, δοκιμάστηκε σε ποντίκια κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης. Τα ποντίκια ήταν γενετικά «προγραμματισμένα», ώστε να αναπτύξουν όγκους στους πνεύμονες παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται στον άνθρωπο.

Μέσα από διάφορα πειράματα, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα 20 διαφορετικών αισθητήρων, εντοπίζοντας τελικά 4 αισθητήρες που απαιτούνταν για τα διαγνωστικά αποτελέσματα. Αυτοί οι 4 αισθητήρες δοκιμάστηκαν ξανά σε ποντίκια και οι ερευνητές ανέφεραν ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια όγκους καρκίνου του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.

Η ερευνητική ομάδα φέρεται να σχεδιάζει στη συνέχεια να δοκιμάσει τους αισθητήρες σε δείγματα ανθρώπινης βιοψίας και τελικά να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα