ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάκληση ενθεμάτων μαστού λόγω εμφάνισης σπάνιας μορφής καρκίνου

25 Ιουλίου 2019, 14:29

images

Τα ενθέματα μαστού που είναι κατασκευασμένα από το υλικό Allergan πιστεύεται ότι συνδέονται με ένα ασυνήθιστο είδος καρκίνου μαστού και ανακλήθηκαν από την διεύθυνση τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ. Μάλιστα από τον FDA λέχθηκε χθες ότι αναμένεται η ανάκληση να επεκταθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου όπου κυκλοφορούν τα συγκεκριμένα ενθέματα.

Η απόφαση λήφθηκε μετά από την αποδεδειγμένα αυξητική τάση παρουσίασης αυτού του είδους καρκίνου του μαστού που συνδέεται με την ύπαρξη ενθεμάτων και σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν και στον θάνατο. Α θυμίσουμε ότι τα ενθέματα από Allergan απαγορεύτηκαν πέρσι στην Ευρώπη.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 573 περιστατικά και 33 θάνατοι. «Τα στοιχεία σε ό,τι αφορά τους θανάτους δείχνουν ότι πήραμε την σωστή απόφαση», δήλωσε ο Δρ Τζέφρι Σάρεμ διευθυντής του FDA στο τμήμα συσκευών.

Το είδος του καρκίνου που παρουσιάζεται είναι το μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα, ένα σπάνιο είδος καρκίνου του μαστού που αναπτύσσεται γύρω από ενθέματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική αφαίρεση του ενθέματος και του ιστού γύρω από αυτό, αρκεί. Αλλά όταν δεν διαγνωστεί σε πρώτο στάδιο μπορεί να διασπαστεί και να προκαλέσει τον θάνατο.

Η αυξητική μαστού με ενθέματα είναι η πιο συνηθισμένη πλαστική επέμβαση στις ΗΠΑ με περισσότερες από 300.000 επεμβάσεις να έχουν γίνει μόνο το 2017 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3% από το 2016. Εξάλλου, άλλες 100.000 γυναίκες έκαναν το ίδιο έτος στις ΗΠΑ παρόμοια επέμβαση για να αποκαταστήσουν το μαστό τους μετά από μαστεκτομή.

Παρά τον μικρό αριθμό περιστατικών καρκίνου, ο FDA έκρινε ότι πρέπει αν λάβει τα μέτρα του και να ενημερώσει τον κόσμο για τους κινδύνους.

Σχετικά Άρθρα