ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άλλο ένα περίεργο του κορωνοϊού αφορά τη θεραπευτική δράση αντικαταθλιπτικού

15 Νοεμβρίου 2021, 16:00

images

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, ομάδα ερευνητών από τη Βραζιλία πραγματοποίησε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή για να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της αντικαταθλιπτικής ουσίας φλουβοξαμίνη στην πρόληψη της εξέλιξης της COVID-19 που προκαλεί σε κάποιους ο κορωνοϊός.

Με 1.497 συμμετέχοντες ως τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, εκ των οποίων οι 741 έλαβαν φλουβοξαμίνη και οι 756 έλαβαν το εικονικό φάρμακο, φάνηκε ότι οι 79 (11%) από τους συμμετέχοντες στην ομάδα της φλουβοξαμίνης χρειάστηκαν νοσηλεία– συγκριτικά με τους 119 (16%) της ομάδας του εικονικού φαρμάκου. Επίσης, τα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχουν οφέλη από τη χρήση φλουβοξαμίνης για τη μείωση της πιθανότητας μεταφοράς σε νοσοκομείο λόγω επιπλοκών της νόσου και εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Από τα ευρήματα αναδείχθηκε ότι οι συμμετέχοντες που συμμορφώθηκαν περισσότερο με την αγωγή, είχαν μεγαλύτερη θεραπευτικό όφελος αναφορικά με τον κίνδυνο νοσηλείας και τη θνησιμότητα.

Επιπλέον, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών από τη θεραπεία ανάμεσα στις δύο ομάδες, ενώ και εντός των υπο-ομάδων (ηλικία, φύλο, ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, κάπνισμα και συννοσηρότητες) δεν υπήρχαν ενδείξεις μείωσης της θεραπευτικής επίδρασης για την φλουβοξαμίνη συγκριτικά με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η χρήση θεραπευτικών παρεμβάσεων όπως η φλουβοξαμίνη για τον περιορισμό της εξέλιξης των ασθενειών και πιθανώς την πρόληψη της νοσηλείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον εντοπισμό ατόμων υψηλότερου κινδύνου.

Σχετικά Άρθρα