ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργικές αντιδράσεις και ηλικία

12 September 2023, 18:00

images

Σύμφωνα με την Erin Reigh, αλλεργιολόγο στο Ιατρικό Κέντρο Dartmouth Hitchcock στο Νιού Χάμσαϊρ των ΗΠΑ, «για ένα στα δέκα μόλις άτομα οι αλλεργίες, θα χειροτερεύουν όσο μεγαλώνουν». Αυτό οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους...

- Χρόνια έκθεση σε αλλεργιογόνα

Μοιάζει ξαφνικά αλλά δεν είναι. Τα συμπτώματα που εκδηλώθηκαν μια μέρα από το πουθενά, είναι πιθανώς προϊόν χρόνων, όσων χρειάστηκε το αναοσοποιητικό για να αναπτύξει ευαισθησία απέναντι στο αλλεργιογόνο. Σύμφωνα με τη Δρ Reigh, αυτή η «συσσώρευση» μπορεί αν οδηγήσει έως και σε αλλεργικό άσθμα, κυρίως στα παιδιά.

- Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017 στο Aging and Disease, έδειξε ότι η ανοχή στα αλλεργιογόνα υφίσταται αλλαγές με την ηλικία, κατά τον τρόπο που μεταβάλλονται και άλλες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η άμυνα κατά των λοιμώξεων και της φλεγμονής. Συνεπώς, οι αλλεργίες μπορεί να επιδεινώνονται στους ηλικιωμένους.

- Κλιματική αλλαγή

Έξαρση των αλλεργιών θα πρέπει να αναμένουμε κατά συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί η ειδικός, εξηγώντας ότι, σύμφωνα με μελέτες, τα σωματίδια γύρης είναι σημαντικά αυξημένα όταν η θερμοκρασία και τα επίπεδα CO2 είναι υψηλότερα. Οι αλλαγές που παρατηρούμε σήμερα στον υδράργυρο, μπορεί να μεταβάλλουν τα διαστήματα που ξεκινούν και υποχωρούν οι εποχικές αλλεργίες. Χαρακτηριστικά, η αύξηση της γύρης φαίνεται και από τη μεγαλύτερη κατά ένα μήνα συγκριτικά με το 1995 εποχή των αλευροειδών, των μικρών λευκών εντόμων που τρέφονται κυρίως από αυτήν.

Κι αν δεν είναι αλλεργία; Σύμφωνα με τη Δρ Reigh, αν είστε στα 40 και το φτέρνισμα ή η συνεχής καταρροή ήρθαν ξαφνικά στη ζωής σας, μπορεί να είναι συμπτώματα άλλων καταστάσεων που μιμούνται τις αλλεργίες όπως:

- Φαρμακευτικές αγωγές. Κάποια φάρμακα όπως τα αντισυλληπτικά, ορισμένα αντιυπερτασικά και φάρμακα έναντι της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη μπορεί να προκαλέσουν ρινική καταρροή.

- Ατροφική ρινίτιδα. Πρόκειται για χρόνια διαταραχή του ρινικού βλεννογόνου που εγκαθίσταται αργά και προοδευτικά, κατά την οποία η εσωτερική επένδυση της μύτης ατροφεί, καθιστώντας την ευάλωτη σε αλλεργιογόνα

- Αγγειοκινητική ρινίτιδα. Μια μη φλεγμονώδης κατάσταση της μύτης που οφείλεται σε υπερευαισθησία των ρινικών νευρικών απολήξεων (αγγειοκινητικές διαταραχές) με αποτέλεσμα τη συμφόρηση και καταρροή.

«Εάν τα συμπτώματά σας πρωτοεμφανίστηκαν σε ηλικία άνω των 45 ετών, εάν δεν έχετε οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών και δεν συνδέονται τα συμπτώματα με μια συγκεκριμένη εποχή ή με κάποιο πιθανό αίτιο αλλεργίας όπως ένα κατοικίδιο ζώο, είναι πολύ πιο πιθανό να ευθύνεται κάποια από τις παραπάνω καταστάσεις», αναφέρει η αλλεργιολόγος.

Πότε η ηλικία μπορεί να βοηθήσει

Και όμως, μπορεί να συμβεί το αντίστροφο και οι αλλεργίες να υποχωρήσουν με το πέρασμα των χρόνων, ιδίως όταν το αλλεργιογόνο αφορά τη φύση. Εν προκειμένω, η ηλικία που πρωτοεμφανίστηκε η αλλεργία διαδραματίζει κομβικό ρόλο, καθώς «όσο πιο νέος είσαι όταν αρχίζουν τα συμπτώματα, τόσο πιθανότερο είναι να τα ξεπεράσεις», σύμφωνα με τη Δρ Reigh, η οποία επικαλείται μελέτη που έδειξε ότι το 85% των ατόμων με αλλεργική ρινίτιδα στην ηλικία των πέντε, την είχαν ξεπεράσει μέχρι τα 40 τους. Πώς; «Πιθανώς χάρη στο γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών μαθαίνει ακόμη και δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως», σημειώνει.

Σχετικά Άρθρα