ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλλεργίες σε τροφές: Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε

25 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι εμφανίζουν τροφικές αλλεργίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Άλλοι τόσοι υπολογίζονται και στην Ευρώπη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει 9 τρόφιμα ως τα πιο κοινά τροφικά αλλεργιογόνα:

⦁Γάλα.

⦁Αυγά.

⦁Ψάρι.

⦁Οστρακόδερμα καρκινοειδών.

⦁Καρύδια.

⦁Φιστίκια.

⦁Σιτάρι.

⦁Σόγια.

⦁Σουσάμι.

Το πρώτο σύμπτωμα μιας οξείας τροφικής αλλεργικής αντίδρασης, είναι συχνά «ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας», αναφέρει η Jeanne Lomas, διευθύντρια αλλεργίας και ανοσολογίας στο WellNow Allergy. Αυτό το αίσθημα μπορεί να περιλαμβάνει:

⦁Κνησμό στο στόμα.

⦁Κνησμό του δέρματος.

⦁Στομαχικές διαταραχές ή ναυτία.

Στα βρέφη και τα νήπια, οι γονείς μπορεί να είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά εάν το παιδί φαίνεται λιγότερο δραστήριο ή ασυνήθιστα προσκολλημένο σε κάτι, προσθέτει η Lomas.

Ο πιο σοβαρός τύπος αντίδρασης σε ένα τροφικό αλλεργιογόνο είναι η αναφυλαξία. 

Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως:

⦁Πρόβλημα στην αναπνοή .

⦁Πρήξιμο.

⦁Αίσθημα πρηξίματος στο λαιμό.

⦁Βραχνάδα.

⦁Ναυτία ή έμετος.

⦁Πόνος στην κοιλιά.

⦁Διάρροια.

⦁Ζάλη ή λιποθυμία.

⦁Χαμηλή αρτηριακή πίεση.

⦁Γρήγορος καρδιακός παλμός.

⦁Καρδιακή ανακοπή

Οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα τεστ αλλεργίας για να αξιολογήσουν ένα άτομο για τροφικές αλλεργίες. Το τεστ περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρής ποσότητας του ύποπτου αλλεργιογόνου στο δέρμα του ασθενούς, στη συνέχεια ξύσιμο ή τρύπημα του δέρματος για να έρθει το αλλεργιογόνο σε άμεση επαφή με το δέρμα. Ο αλλεργιολόγος θα παρακολουθεί για τυχόν ερυθρότητα ή πρήξιμο για να προσδιορίσει εάν ο ασθενής παρουσιάζει αντίδραση στην ουσία ή όχι. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

Το τεστ δεν είναι πάντα 100% ακριβές, επομένως προορίζεται για όσους έρχονται εκφράζοντας ανησυχίες ή συμπτώματα και δεν δίνεται σε όλους τους ασθενείς. Επιπλέον, η σοβαρότητα της ανταπόκρισης κάποιου στο τροφικό αλλεργιογόνο δεν μπορεί να προσδιοριστεί μέσω δοκιμών, λέει ο Khan. «Απλώς μας δείχνει την πιθανότητα να έχουμε συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης (σε αυτό το τρόφιμο).»

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επαγγελματίες μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν αιματολογικές εξετάσεις για να εξετάσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε συγκεκριμένα τρόφιμα, μετρώντας τα αντισώματα που σχετίζονται με την αλλεργία.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα κορυφαία τροφικά αλλεργιογόνα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επίδρασης που ασκούν στην ποιότητα ζωής των ατόμων που είναι αλλεργικά. Η μείωση του στίγματος γύρω από τις αλλεργίες είναι επίσης απαραίτητο βήμα για τη μείωση της βλάβης, λέει ο Δρ Farah Khan, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Nationwide Children's Hospital στο Columbus του Οχάιο.




Σχετικά Άρθρα