ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακραία μέτρα προφύλαξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ- Στην Κίνα λένε ότι πέθαναν πολύ περισσότεροι

31 Μαρτίου 2020, 07:00

images

Οι κάτοικοι της Γιουχάν, της πόλης 0 στην Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη πόλη τους είναι 42.000 και όχι 3.200, όπως ισχυρίζονται οι κινεζικές αρχές. Και όπως έγινε γνωστό, κάθε 24 ώρες παραδίδονται τεφροδόχοι 3.500 νεκρών σε κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα το περιοδικό Caixin δημοσιεύει μαρτυρία οδηγού φορτηγού, ο οποίος αποκάλυψε ότι παρέδωσε σε γραφείο τελετών στην περιοχή Χανκού της Γιουχάν μέσα σε δύο ημέρες φορτία με 5.000 τεφροδόχους.

Η Γαλλία δεν έχει που να βάλει τους ασθενείς της

Παραπάνω από 3.000 θανάτους (3.024) καταμετρά η Γαλλία από χθες εκ των οποίων οι 418 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες. Η Γαλλία έγινε ως εκ τούτου η τέταρτη χώρα στον κόσμο που ξεπερνά τα 3.000 θύματα από τον ιό. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται βρίσκεται πλέον κοντά σε 21.000 εκ των οποίων σε ΜΕΘ έχουν εισαχθεί 5.056 ασθενείς. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στις 44.550, από 40.174 την Κυριακή, ανέφερε ο Ζερόμ Σαλμόν, ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας υγείας.

Στρατιωτικά ελικόπτερα μετέφεραν χθες ασθενείς του νέου κορωνοϊού που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, από την ανατολική Γαλλία σε νοσοκομεία στη Γερμανία και την Ελβετία, καθώς η Γαλλία μάχεται για να ελευθερώσει χώρο σε μονάδες εντατικής θεραπείας. (κεντρική φωτογραφία).

Ογδόντα ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής μεταφερθεί από την γαλλική περιοχή στην Ελβετία, την Γερμανία και το Λουξεμβούργο, δήλωσε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λεντριάν, τονίζοντας πως ο στόχος είναι να μεταφερθούν περισσότεροι από 100 τις επόμενες ώρες. Μεταφορές ασθενών από νοσοκομεία του Παρισιού αναμένονται τις επόμενες μέρες. 

Η περιοχή Γκραντ Εστ ήταν η πρώτη στη Γαλλία που επλήγη από την επιδημία η οποία στην συνέχεια επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπου νοσοκομεία προσθέτουν κλίνες σε ΜΕΘ για να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών. Από την 1η Μαρτίου, ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε άνοδο και την Κυριακή αυξήθηκε κατά 13%, φτάνοντας τους 2.606. Παράλληλα 19.354 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 4.632 έχουν διασωληνωθεί.

Χάος σε ΗΠΑ και ειδικά στη πολιτεία της Νέας Υόρκης

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης απηύθυνε χθες νέα έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε άλλες περιοχές της χώρας, να μεταβούν στην πολιτεία και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.

«Σας παρακαλώ, ελάτε τώρα να μας βοηθήσετε στη Νέα Υόρκη», είπε ο Κουόμο κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο συνεδριακό κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς στο Μανχάταν.

Ο κυβερνήτης τόνισε πως 66.497 άνθρωποι έχουν εξετασθεί και βρέθηκαν θετικοί στον ιό στην Νέα Υόρκη, 7.000 επιπλέον από την Κυριακή και πως 1.218 Νεοϋορκέζοι έχουν πεθάνει από τον ιό, μια αύξηση από τους 965 θανάτους την Κυριακή.

Στην Ινδία καραντίνα αλλά και ευτράπελα

Χιλιάδες εργάτες εγκατέλειψαν τις μεγάλες πόλεις στην Ινδία μετά την επιβολή καραντίνας ενώ κατακραυγή προκάλεσαν οι υγειονομικοί υπάλληλοι που ψέκασαν ομάδα μεταναστών εργατών με απολυμαντικό.

Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας διακρίνονται οι μετανάστες που κάθονται σε δρόμο στη Μπαρέιλι, μια περιοχή του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία. Υγειονομικοί υπάλληλοι με προστατευτικές στολές στρέφουν τις μάνικες πάνω τους και τους λούζουν με απολυμαντικό.

Ο Νίτις Κουμάρ, ο κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος της περιοχής, είπε ότι οι υπάλληλοι είχαν διαταχθεί να απολυμάνουν τα λεωφορεία που χρησιμοποιούν οι τοπικές αρχές, αλλά στον «ζήλο» τους έστρεψαν τις μάνικες  προς τους τους μετανάστες. Πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, υπάρχουν πάνω από 1.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 29 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Στην Βρετανία λαμβάνουν επιτέλους μέτρα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ήταν «γεμάτος ενέργεια» χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβούλιου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη καθώς ο Τζόνσον τελεί σε αυτοαπομόνωση, από την στιγμή που διαγνώστηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

«Ο πρωθυπουργός προήδρευσε της συνεδρίασης, που διεξήχθη στις 09.15 τοπική ώρα, και ήταν γεμάτος ενέργεια, ασκώντας την ηγεσία που χρειαζόμαστε. Είμαστε ένα ενωμένο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με το να καταφέρουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» επισήμανε ο Ράαμπ, κατά την καθημερινή συνέντευξη τύπου της βρετανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δική του υγεία, ο Ράαμπ, ο οποίος δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα, απάντησε ότι νιώθει «θαυμάσια». Ο Ράαμπ θα αναλάμβανε, εάν ο Τζόνσον δεν μπορούσε να ασκήσει τα πρωθυπουργικά καθήκοντά του.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί στο εξωτερικό προσπαθούν ακόμη να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όπως ο Ντομινίκ Ράαμπ διαβεβαίωσε, η βρετανική κυβέρνηση «εργάζεται νυχθημερόν για να τους βοηθήσει».

«Ένας πρωτοφανής αριθμός Βρετανών ταξιδιωτών επιχειρεί να επιστρέψει πίσω και δεν μιλάμε για λίγους εκατοντάδες ή λίγους χιλιάδες, μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό» σημείωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Πρόσθεσε, δε, ότι η Βρετανία θα δαπανήσει έως 75 εκατομμύρια λίρες για να επιστρέψουν στη χώρα οι εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό επιβάτες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways, η easyJet και η Virgin θα βοηθήσουν και αεροσκάφη θα ναυλωθούν όπου χρειαστεί.

Η Δανία δείχνει να πηγαίνει καλύτερα

Η Δανία ενδέχεται να άρει σταδιακά μετά το Πάσχα των Καθολικών τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό παραμείνουν σταθεροί, δήλωσε χθες η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν.

Η χώρα, που έχει καταγράψει 77 θανάτους και παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 11 Μαρτίου.

«Αν περάσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, συνεχίζοντας να στεκόμαστε μαζί, μένοντας χώρια, και αν οι αριθμοί παραμείνουν σταθεροί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια σταδιακή, αθόρυβη και ελεγχόμενη επαναλειτουργία της κοινωνίας, μετά το Πάσχα», είπε η πρωθυπουργός.

Στην Ολλανδία μετατρέπουν τον χώρο της Eurovision σε νοσοκομείο

Η συναυλιακή αίθουσα Ahoy στο Ρότερνταμ που υπό κανονικές συνθήκες θα φιλοξενούσε τον Μάιο τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2020, έχει διαμορφωθεί σε νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για να δεχθεί ασθενείς του κορωνοϊού. Χθες ξεκίνησαν οι εργασίες για να τοποθετηθούν οι πρώτες 88 από τις συνολικά 680 κλίνες, που θα μετατρέψουν τον πολυχώρο του Ahoy και από τα μέσα Απριλίου θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί ασθενείς με covid-19.

Η Ολλανδία έφτασε την Κυριακή σχεδόν τα 11.000 κρούσματα με 771 θανάτους. Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας πιθανολογεί πως οι ΜΕΘ στη χώρα θα φθάσουν στα όριά τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, εάν συνεχιστεί με τον ρυθμό αυτό η αύξηση των θυμάτων.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη



Σχετικά Άρθρα