ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμη και ένα ποτό την ημέρα μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση

10 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Hypertension, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο για αυξημένη αρτηριακή πίεση, ακόμα κι αν δεν έχουν ήδη υπέρταση. Η ανάλυση, που διεξήχθη από πολυεθνική ομάδα από την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιελάμβανε 7 μελέτες, που ισοδυναμούν με δεδομένα από 19.548 άτομα.

Ο Δρ Paul K. Whelton, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tulane και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, λέει ότι ένα από τα κύρια οφέλη μιας τέτοιας έρευνας είναι ότι, σε αντίθεση με μια κλινική μελέτη ή μελέτη παρατήρησης, αυτή η ανάλυση θα μπορούσε να καθορίσει αυτό που πολλοί είχαν ήδη υποψιαστεί ότι ήταν αλήθεια: ότι η κατανάλωση χαμηλών επιπέδων αλκοόλ θα συνεχίσει να ανεβάζει την αρτηριακή σας πίεση.

«Μας ενδιέφερε πολύ να ανακαλύψουμε αυτό το αποτέλεσμα επειδή πολλοί άνθρωποι, απλά δεν είχαν τη στατιστική ισχύ να το αναγνωρίσουν».

Ο Δρ Bharath Chakravarthy, ιατρός επειγόντων περιστατικών και αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Irvine, λέει ότι είναι σημαντικό για τους κλινικούς γιατρούς να κατανοήσουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες κινδύνου.

«Ουσιαστικά, όταν οι ασθενείς πίνουν αλκοόλ συχνά, ακόμα κι αν είναι 3 ή 4 ποτά την εβδομάδα, αυτό μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Αυτή η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, μεταξύ πολλών άλλων, όπως το κάπνισμα και ο διαβήτης, η χοληστερόλη και το οικογενειακό ιστορικό».

Ο Whelton επισημαίνει ότι είναι μια πρόκληση το να προσπαθεί κανείς να εξισώσει τον αριθμό των ποτών που πίνει ένα άτομο με οποιαδήποτε αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αυτή η πρόσφατη έρευνα εντόπισε ότι, για όσους καταναλώνουν ένα «τυπικό ποτό» την ημέρα, κατά μέσο όρο - που ορίζεται στις ΗΠΑ ως 14 γραμμάρια αλκοόλ και στην Ευρώπη ως 12 γραμμάρια - η συστολική αρτηριακή τους πίεση (ο κορυφαίος αριθμός σε μια τυπική ένδειξη της αρτηριακής πίεσης) αυξήθηκε κατά 1,5 χιλιοστό υδραργύρου. Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση περιλάμβαναν συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.


Σχετικά Άρθρα