ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ακόμα και στον εγκέφαλο "φωλιάζει" ο SARS-CoV-2

05 Ιανουαρίου 2023, 16:00

images

Την εξάπλωση του κορωνοϊού ακόμα και στον εγκέφαλο κάποιων από τους νοσούντες και την παραμονή του εκεί ακόμα και οκτώ μήνες μετά την ανάρρωση, ανακάλυψε μελέτη που στηρίχθηκε στη νεκροτομή 44 ασθενών που κατέληξαν με κορωνοϊό, χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ο SARS-CoV-2 μόλυνε και κατέστρεψε κυρίως τους αεραγωγούς και τον πνευμονικό ιστό των ασθενών που κατέληξαν μετά από σοβαρή νόσηση. Ωστόσο, εντόπισαν ιικό RNA σε 84 άλλα σημεία του σώματος και σωματικά υγρά το οποίο -όπως φάνηκε- παρέμεινε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα όργανα και τους ιστούς. Μάλιστα, σε μία περίπτωση ανιχνεύτηκε 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το πιο σοκαριστικό ήταν ότι οι ερευνητές βρήκαν ιικό RNA και πρωτεΐνη SARS-CoV-2 στον υποθάλαμο, στην παρεγκεφαλίδα και στο νωτιαίο μυελό. Όμως βρήκαν μικρή βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό «παρά το σημαντικό ιικό φορτίο». Δηλαδή παρότι ο κορωνοϊός είχε φτάσει στον εγκέφαλο, δεν προκάλεσε σε αυτόν μεγάλες βλάβες, όπως στους πνεύμονες.

Οι ερευνητές απομόνωσαν επίσης ιό SARS-CoV-2 από διάφορους ιστούς εντός και εκτός της αναπνευστικής οδού, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των λεμφαδένων, του γαστρεντερικού σωλήνα, των επινεφριδίων και του οφθαλμού. Ο ιός απομονώθηκε στα 25 από δείγματα που δοκιμάστηκαν (45%).

«Αποδείξαμε αναπαραγωγή του ιού σε πολλαπλές μη αναπνευστικές θέσεις κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό συνιστά αξιοσημείωτη διαφορά σε σύγκριση με άλλες μελέτες», τόνισαν οι ερευνητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Chertow, δήλωσε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα «η βιομηχανία έκρινε ότι ο SARS-CoV-2 είναι κυρίως ένας ιός του αναπνευστικού». Όταν μικροβιολόγοι και παθολόγοι ανέφεραν για πρώτη φορά πέρυσι ότι ο ιός είχε ανιχνευθεί σε όλο το σώμα, οι επιστήμονες στράφηκαν σε έρευνες για τη σχέση μεταξύ των μολυσμένων ιστών του σώματος και του «long COVID» και των συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες και μήνες μετά τη μόλυνση. Το 30% των ασθενών ήταν γυναίκες και η διάμεση ηλικία ήταν 62,5 έτη. Είκοσι επτά ασθενείς (61,4%) είχαν υποκείμενα νοσήματα. Το διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων έως το θάνατο, ήταν 18,5 ημέρες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Stephen Hewitt, θα ακολουθήσουν αυτοψίες εμβολιασμένων που μολύνθηκαν με διάφορες παραλλαγές του κορωνοϊού.



Σχετικά Άρθρα