ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αισιόδοξα νέα για τα νέα καπνικά προϊόντα

06 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Τα τελευταία δεδομένα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τα νεότερα προϊόντα καπνού τύπου IQOS και ευρήματα συναφή με τη συσχέτιση αντιδιαβητικών φαρμάκων και καρδιαγγειακών επεισοδίων, δίνουν ελπίδες για όσους αποτελούν ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Στο Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, διενεργήθηκε μελέτη η οποία αξιολόγησε την επίδραση του προϊόντος θέρμανσης καπνού σε εξειδικευμένους δείκτες της καρδιακής λειτουργίας, καθώς και σε βιοδείκτες του οξειδωτικού φορτίου και της θρόμβωσης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο τον Αύγουστο 2019 στο Παρίσι.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας κατέδειξαν στην οξεία φάση ότι το συμβατικό τσιγάρο, προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής σκληρίας και επιβάρυνση του οξειδωτικού φορτίου σε σχέση με τα νέα καπνικά προϊόντα. Κατά την αξιολόγηση στον ένα μήνα παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση των τιμών όλων των δεικτών της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε ότι η μετάβαση του καπνιστή σε χρήση προϊόντος θέρμανσης καπνού προκαλεί μικρότερη αγγειακή και καρδιακή επιβάρυνση σε σύγκριση με το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου», αναφέρουν από την κλινική που εκπόνησε την μελέτη.

Σε ό,τι αφορά τα αντιδιαβητικά δισκία, ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, γενικός γραμματέας Εταιρείας Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης & Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ), έκανε λόγο για τις επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη, τόσο στην καρδιακή ανεπάρκεια, όσο και στα καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ο κ. Μακρυλάκης δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνιανεότερα αντιδιαβητικά φάρμακακαι συγκεκριμένα της κατηγορίας των SGLT-2 αναστολέων και των αγωνιστών του υποδοχέα του GLP-1 βρέθηκε ότι μειώνουν την επίπτωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα ενίοτε και των θανάτων, ιδιαίτερα σε άτομα με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή της.

Έτσι, υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για τη μελέτη της καρδιοπροστατευτικής τους επίδρασης ακόμα και σε άτομα χωρίς διαβήτη (υπάρχουν ήδη, αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση για την καρδιακή ανεπάρκεια)».

Σχετικά Άρθρα